Grid star
eveniment

GAURA DE 85 LEI IN PORTOFEL – S-au micsorat salariile. Cele mai mari castiguri, in IT. Statul anunta cine sunt angajatii cu cele mai mici remuneratii (Document)

Scad salariile romanilor. In luna mai 2022, castigul salarial mediu brut a fost 6.358 lei, cu 85 lei (-1,3%) mai mic decat in luna aprilie 2022. Potrivit Institutului National de Statistica, castigul salarial mediu net a fost 3.928 lei, in scadere fata de luna precedenta cu 39 lei (-1,0%).

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (9.178 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (2.120 lei).

Mai 2022 comparativ cu Mai 2021

Comparativ cu luna mai a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 12,5%.

Castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum

Indicele castigului salarial real a fost 98,3% in luna mai 2022 fata de luna mai 2021. Indicele castigului salarial real a fost 97,8% in luna mai 2022 fata de luna aprilie 2022. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 222,6%, cu 4,9 puncte procentuale mai mic decat cel inregistrat in luna aprilie 2022.

Mai 2022 comparativ cu Aprilie 2022

In luna mai 2022, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a scazut ca urmare a acordarii in lunile precedente de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.

Cine a incasat mai putin

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat:
-cu 19,2% in extractia carbunelui superior si inferior, cu 17,8% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), respectiv cu 15,3% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului;
-intre 6,5% si 11,0% in telecomunicatii, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii;
-intre 3,0% si 6,0% in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, transporturi pe apa, industria metalurgica, alte activitati extractive, fabricarea bauturilor, activitati de posta si de curier, tranzactii imobiliare, industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii), activitati de editare.

Cresteri salariale

Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna aprilie 2022 au fost determinate de acordarea de premii ocazionale (prime anuale, de vacanta ori pentru performante deosebite, al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte).
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat:
-cu 26,6% in fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 15,4% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale;
-intre 2,0% si 5,0% in tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, transporturi terestre si transporturi prin conducte, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea substantelor si a produselor chimice, alte activitati industriale n.c.a., transporturi aeriene.
In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta, in principal ca urmare a acordarii biletelor de valoare (tichete de vacanta), in invatamant (+11,6%), respectiv in administratia publica (+3,1%). In sanatate si asistenta sociala, castigul salarial mediu net a scazut usor comparativ cu luna precedenta (-1,0%).

*Datele INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani