SCHIMBAREA MEDIUL INCONJURATOR – 20% mai putine emisii globale de CO2 in 2020
18 September 2020 11:46 Lumea Banilor 808Pandemia a produs modificari si asupra mediului inconjurator. Astfel, expertii in mediu preconizeaza o scadere cu 20% a emisiilor de dioxid de carbon in 2020.
Se pare ca pandemia generata de virusul COVID – 19, nu are efecte doar asupra economiei, ci si asupra mediului inconjurator, unde regasim si efecte negative, dar si efecte pozitive.
Concret, potrivit specialistilor OECD, masurile restrictive luate la nivel mondial, in perioada de varf a pandemiei, au produs efecte pozitive asupra unor elementele ale mediului inconjurator, care pana atunci reprezentau adevarate probleme daunatoare societatilor la nivel global, noteaza raportul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) de miercuri, 16 septembrie 2020.
Efectele au fost simtite la nivelul:
- biodiversitatii;
- schimbarilor climatice;
- aerului;
- apei;
- deseurilor.
Mai mult decat atat, s-a estimat o scadere cu 20% in 2020 a emisiilor globale de dioxid de carbon. Adica, acestea vor atinge nivelul din urma cu 10 ani (2010).
Un alt efect pozitiv consta in reducerea poluarii aerului. Motivul a fost intreruperea activitatilor industriale si a transportului. In acelasi timp si context, s-a produs o imbunatatire evidenta a calitatii aerului. Motivul a stat in reducerea activitatii economice.
Totodata, si poate cel mai important, omul s-a intors catre natura, subliniind astfel importanta interferentei umane cu biodiversitatea.
Pe viitor, este mai mult decat evident ca protejarea mediului trebuie sa devina o prioritate pentru guvernanti si conducatori.
Sunt evidentiate deja pachete economice care includ masuri pentru protejarea mediului. Printre strategiile si masurile tarilor membre OECD se regasesc:
- granturi;
- imprumuturi si eliminari de taxe pentru transportul verde;
- economia circulara si dezvoltarea energiei curate;
- finantarea sprijinului pentru gospodarii si mediul de afaceri pentru imbunatatirea eficientei energetice si a instalatiilor de energie regenerabila;
- noi finantari si programe pentru a crea locuri de munca prin restaurarea ecosistemului;
- conservarea fondului forestier.
Precizam ca OECD este “Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.”
Cererea Romaniei de a deveni membru cu drepturi depline, la acest moment, se afla in analiza consiliului OECD.