Grid star
eveniment

GAURA IN BUZUNARUL ROMANILOR – Statul anunta ca salariile au scazut. IT-ul, la putere, HORECA, jos (Document)

Scad salariile romanilor. In mai 2023, castigul salarial mediu brut a fost 7.229 lei, cu 82 lei (-1,1%) mai mic decat in luna aprilie 2023. Castigul salarial mediu net a fost 4.543 lei, in scadere cu 21 lei (-0,5%) fata de luna aprilie 2023.

Potrivit Institului National de Statistica, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice, (10.478 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (2.449 lei).

Mai 2023 comparativ cu mai 2022

Comparativ cu luna mai a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 15,7%. Indicele castigului salarial real a fost 104,6% in luna mai 2023 fata de luna mai 2022. Indicele castigului salarial real a fost 98,9% in luna mai 2023 fata de luna aprilie 2023. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 232,7%, cu 2,6 puncte procentuale mai mic decat cel inregistrat in luna aprilie 2023.

Mai 2023 comparativ cu aprilie 2023

In luna mai 2023, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a scazut ca urmare a acordarii in lunile precedente de premii ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri.

De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice. Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net:

- cu 18,4% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), cu 16,8% in extractia carbunelui superior si inferior, respectiv in telecomunicatii;

-intre 6,0% si 10,5% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, activitati de editare, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii);

-intre 3,0% si 6,0% in depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi, fabricarea altor mijloace de transport, alte activitati extractive, fabricarea produselor din tutun, cercetare-dezvoltare, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, tranzactii imobiliare, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, transporturi pe apa, fabricarea bauturilor.

Prime pentru angajati

Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), dar si de realizarile de productie ori incasarile mai mari (in functie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net:

-cu 11,9% in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor;

-intre 4,5% si 9,0% in extractia minereurilor metalifere, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice; -intre 1,5% si 3,5% in fabricarea articolelor de imbracaminte, transporturi aeriene, alte activitati industriale, captarea, tratarea si distributia apei, constructii, fabricarea de mobila, fabricarea substantelor si a produselor chimice, industria metalurgica.

Plata bugetarilor

In sectorul bugetar , in luna mai 2023, castigul salarial mediu net a crescut usor comparativ cu luna precedenta in administratie publica (+1,3%), iar in sanatate si asistenta sociala a inregistrat o usoara scadere (-0,3%). In invatamant, castigul salarial mediu net a crescut fata de luna precedenta cu 19,3%, respectiv cu 779 lei.

Potrivit INS, desi ultimele zile ale lunii mai 2023 au fost caracterizate de greva din sistemul public de invatamant, castigul salarial mediu net a inregistrat crestere, in principal ca urmare a acordarii biletelor de valoare (tichete de vacanta) aferente anului 2023, in marea majoritate a institutiilor din invatamantul preuniversitar.

In plus, luna mai 2023 nu a fost influentata de vacanta scolara, reluandu-se plata cu ora a cadrelor didactice. In general, in ultimii ani, castigul salarial din invatamant din luna mai inregistreaza cresteri comparativ cu luna precedenta, urmare acordarii biletelor de valoare (tichete de vacanta). Astfel, si in anul precedent, 2022, in luna mai s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net in invatamant (+11,6%, respectiv cu 447 lei) comparativ cu luna aprilie 2022, in principal ca urmare a acordarii biletelor de valoare (tichete de vacanta); cresterea mai mica inregistrata cu un an in urma se explica prin faptul ca aceste drepturi de natura salariala s-au acordat, atunci, esalonat de-a lungul mai multor luni.

*Cititi aici datele INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani