Guvernul a decis: iata cati bani se dau pentru achizitionarea de masini electrice. Documentul a fost trimis la Monitorul Oficial
23 April 2025 16:18 Lumea Banilor 1478
Ministerul Mediului condus de Mircea Fechet (foto) a trimis pentru publicare la Monitorul Oficial Ghidul de Finantare al programului Rabla. Lumea Banilor prezinta care este subventia oferita de stat.
Astfel:
Cuantumul ecotichetului a fost stabilit la:
-10.000 lei (aproximativ 2000 de euro) pentru achizitionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie termica (cu ardere interna, inclusiv motorizare GPL/GNC) sau a unei motociclete;
-12.000 lei (aproximativ 2400 de euro) pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid;
-15.000 lei (aproximativ 3000 de euro) pentru un autovehicul nou plug-in hibrid sau o motocicleta electrica;
-37.000 lei (aproximativ 7500 de euro)pentru un autovehicul nou 100% electric sau cu pila de combustie cu hidrogen;
-120.000 lei(aproximativ 24.000 de euro) pentru un autovehicul nou plug-in hibrid sau 100% electric, in cazul institutiilor publice si unitatilor administrativ-teritoriale.
Pentru inscrierea in noul program Rabla, solicitantii vor fi cei care vor trebui sa completeze, intr-o aplicatie informatica gestionata de Administratia Fondului de Mediu, o cerere in acest sens si sa incarce toate documentele necesare, inclusiv cele ce dovedesc casarea unei masini. Finantarea se acorda, in limita bugetului aprobat.
Institutiile publice si unitatile administrativ-teritoriale pot solicita un numar de maximum 25 de ecotichete in cadrul unei sesiuni de inscriere, fara a fi necesara casarea unui autovehicul uzat.
Persoanele fizice pot solicita maximum 2 ecotichete in cadrul unei sesiuni de inscriere, cate unul pentru fiecare autovehicul nou ce urmeaza a fi achizitionat.
Durata totala de implementare este de 90 de zile de la obtinerea statutului de „beneficiar finantare”. In acest interval, producatorii sunt obligati sa emita si sa introduca factura electronica in aplicatie si sa finalizeze formalitatile de vanzare-cumparare si predare-primire a autovehiculului nou.
Monitorizarea beneficiarilor
Este obligatorie inmatricularea permanenta la autoritatile competente din Romania, pe numele beneficiarului, a autovehiculului nou achizitionat in cadrul programului, pe o perioada de cel putin 18 luni de la emiterea facturii. Prin exceptie, in cazul in care autovehiculele noi pentru care a fost acordata finantarea, sunt achizitionate in sistem leasing, inmatricularea permanenta pe numele beneficiarului este obligatorie la sfarsitul perioadei de leasing.
De asemenea, este interzisa beneficiarilor instrainarea autovehiculelor nou-achizitionate in cadrul programului, pe o perioada de 18 luni de la data emiterii facturii, prevedere ce se aplica inclusiv in cazul beneficiarilor care au achizitionat autovehiculele noi in sistem leasing.