Grid star
companii

GUVERNUL CITU VREA SA VANDA CEC BANK – Liber la privatizarea Hidroelectrica, Tarom si a altor mari companii de stat

Guvernul PNL-USR-UDMR condus de premierul Florin Citu (foto) le-a pus gand rau marilor companii ale statului roman, cum sunt Hidroelectrica, Tarom, Nuclearelectrica, Romgaz, Portul Constanta, Oil Terminal, Posta Romana si Loteria, dar si celor doua banci detinute de stat: CEC Bank si EximBank.

In sedinta de miercuri, 6 ianuarie 2021, Executivul a analizat proiectul de lege pentru abrogarea Legii nr. 173/2020 privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica.

Legea 173/2020 – initiata de catre fostul senator PSD Serban Nicolae si alti 13 senatori ai Partidului Social Democrat – interzice privatizarile timp de doi ani, ca masura de protectie fata de criza COVID-19. Actul normativ – care totusi nu li se aplica privatizarilor deja incheiate – prevede si faptul ca in cei doi ani in care legea isi va produce efectele, statul roman va putea cumpara actiuni la companii din diverse domenii de activitate. Serban Nicolae si ceilalti 13 senatori argumenteaza aceasta masura prin aceea ca statul trebuie sa se protejeze impotriva fluctuatiilor generate de criza economica.

CCR a confirmat legea pe care Guvernul Citu o vrea abrogata

Actul normativ se bazeaza pe faptul ca articolul 135, alineatul 2, litera b din Constitutie obliga statul roman „sa asigure protejarea intereselor nationale in activitatea economica, financiara si valutara”.

Aceste interese sunt reprezentate, intre altele, de participatiile pe care statul le detine la companiile si societatile nationale, la banci si la diverse alte societati. Toate acestea sunt entitati economice la care statul detine actiuni, ca actionar unic sau in diverse cote de participare.

In mod evident, efectele negative in plan economic determinate de starea de urgenta si de criza COVlD-19 se vor prelungi pe o perioada mai lunga decat cea raportata strict la durata starii de urgenta. De aceea, este necesar ca masura interdictiei sa opereze pentru o perioada mai indelungata, de siguranta. Bineinteles, in masura in care se apreciaza ca efectele negative au incetat, ori ca instrainarea participatiilor statului ar fi benefica protectiei intereselor nationale in economie, tot printr-un act normativ cu putere de lege perioada interdictiei ar putea fi scurtata. In mod corespunzator, aceasta poate fi si prelungita, explica initiatorii actului normativ.

Partidul National Liberal a atacat la CCR proiectul de lege al lui Serban Nicolae, dar Curtea Constitutionala a respins sesizarea, declarandu-l constitutional.

* Cititi aici textul legii si expunerea de motive

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani