Grid star
companii

GUVERNUL, DECIZIE CU PRIVIRE LA BANII COMPANIILOR – Profitul ROMGAZ: anuntul ministrului Energiei

Guvernul a lasat mai multi bani Nuclearelectrica si Romgaz din profitul obtinut. Cele doua companii au fost scutite de obligatia de a vira anul acesta la buget dividende in cuantum de 90% din profiturile contabile pe 2021.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat vineri, 25 martie 2022, va Executivul a aprobat doua hotarari cu privire la exceptarea de la plata procentului de 90% si reducerea acestuia la 50% a dividendelor pe care statul roman le ia de la companiile Romgaz si Nuclearelectrica, doua companii care sunt angrenate in proiecte mari de investitii.

Popescu a precizat ca astfel se da un semnal ca statul roman lasa mai multi bani in companiI pentru a putea face investitiile. Ministrul Energiei a amintit ca la Romgaz a fost aprobata, in unanimitate, in Consiliul de Administratie, modificarea contractului de achizitie a partii Exxon din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagra.

“Deci, practic, acolo va urma finalizarea tranzactiei si, evident, decizia de investitie, impreuna cu partenerii de la OMV Petrom si este nevoie de finantarea acestor investitii”.
Potrivit Executivului, cele doua masuri s-au luat prin derogare de la OUG 3/2022. In ceea ce priveste ROMGAZ, masura a fost justificata prin nevoia vitala de investitii, in contextul unei piete a gazelor deficitara in raport cu cererea, la nivel european in urmatorii ani precum si pentru atingerea obiectivelor de crestere a portofoliului de resurse si rezerve de hidrocarburi onshore si offshore, reducerea emisiilor de carbon, metan si alte gaze cu minim 10%.
Iar decapitalizarea societatii, prin distribuirea unei cote procentuale ridicate de dividende ar afecta semnificativ realizarea acestor proiecte strategice, din perspectiva sanselor de finantare/cofinantare din surse proprii. Astfel, se arata ca banii respectivi vor contribui la sustinerea pachetului de masuri din domeniul energiei pentru protejarea cetatenilor si economiei de cresterea preturilor, arata guvernul Ciuca.

Iata declaratia facuta de Virgil Popescu:

"Astazi am avut o serie de hotarari de guvern importante, patru la numar. Primele doua se refera la exceptarea de la plata procentului de 90% si reducerea acestuia la 50% a dividendelor pe care statul roman le ia de la companiile Romgaz si Nuclearelectrica, doua companii care sunt angrenate in proiecte mari de investitii. V-as readuce aminte ca, marti, la Romgaz a fost aprobata, in unanimitate, in Consiliul de Administratie, modificarea contractului de achizitie a partii Exxon din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagra.

Finalizarea tranzactiei

Deci, practic, acolo va urma finalizarea tranzactiei si, evident, decizia de investitie, impreuna cu partenerii de la OMV Petrom si este nevoie de finantarea acestor investitii. De asemenea, a fost aprobata, tot marti, in unanimate, infiintarea sucursalei de la Caragele - Caragele fiind un perimetru onshore foarte important cu o rezerva foarte mare. Dorim sa incepem investitia si la Caragele. Romgaz are nevoie de resurse financiare, iar acesta este un prim pas si un semnal ca statul roman lasa bani companiilor, in asa fel incat sa poata sa isi continue investitiile.
Iar Nuclearelectrica, dupa cum bine stiti, are patru proiecte importante: retehnologizarea Unitatii 1, Unitatile 3 si 4, precum si constructia unui reactor modular. Practic, prin aceste doua proiecte dam un semnal ca statul roman, Guvernul Romaniei lasa mai multi bani in companie pentru a putea face investitiile".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani