Grid star
criptomonede

HACKERII AU SUSTRAS 1,4 MILIARDE DOLARI IN 2022 EXPLOATAND VULNERABILITATILE „PODURILOR BLOCKCHAIN" - Suma furata reprezinta 69% din hack-uri inregistrate in intreaga istorie cripto

Hackerii au sustras un total de aproximativ 1,4 miliarde de dolari speculand vulnerabilitatile asa-numitelor poduri blockchain, care permit utilizatorilor sa transfere criptomonede de la un blockchain la altul, potrivit cifrelor companiei de analiza blockchain Chainalysis. Cel mai mare hack de acest tip din 2022 este atacul din martie asupra podului Ronin, care sustine jocul online Axie Infinity, in urma caruia s-au "evaporat” criptomonede in valoare de 615 milioane dolari, asa cum a relatat Lumea Banilor la acel moment.

Gilda Popa

"Podurile de tip blockchain au devenit tinta principala pentru criminalii cibernetici, pentru ca au active cripto in valoare de miliarde de dolari blocate in ele. Aceste punti au fost atacate de hackeri intr-o varietate de moduri, ceea ce sugereaza ca nivelul lor de securitate nu a tinut pasul cu valoarea activelor pe care le detin” a declarat Tom Robinson, co-fondator si cercetator stiintific la firma de analiza blockchain Elliptic, citat de CNBC.

Cel mai mare atac asupra unui astfel de pod blockchain este cel asupra Ronin, din martie 2022. Criptomonede in valoare de peste 600 milioane dolari au fost sustrase dupa ce au fost atacate computerele cunoscute sub numele de "noduri” operate de producatorul Axie Infinity Sky Mavis si Axie DAO care sustin platforma – software care le permite oamenilor sa transfere criptomonedelede pe un blockchain pe altul. Hackerii au "deturnat” practic criptomonedele furate – 173.600 Ether (ETH) si 25,5 milioane USDC – in timp de acestea erau "portate” de pe un blockchain pe altul utilizand un asa-numit "pod” sau "punte” care permite transferul de valoare intre retele, asa cum a relatat Lumea Banilor la acel moment.

A urmat un atac in urma caruia au fost furate tokenuri in valoare de 320 de milioane de dolari de la Wormhole, un pod cripto sustinut de firma de tranzactionare de pe Wall Street, Jump Trading. In iunie, podul Harmony Horizon a suferit un atac de 100 de milioane de dolari. Si saptamana trecuta, aproape 200 de milioane de dolari au fost confiscate de hackeri intr-un atac acupta podului Nomad, despre care Lumea Banilor a relatat pe larg aici.

Atacurile asupra podurilor au loc intr-un ritm extrem de rapid, avand in vedere ca este un fenomen atat de nou. Potrivit datelor Chainalysis, suma sustrasa de pe podurile cripto reprezinta 69% din fondurile furate in hack-uri legate de cripto, pana acum in 2022.

Cum functioneaza podurile blockchain

Puntile sau podurile blockchain joaca un rol important in spatiul finantelor descentralizate (DeFi), oferind utilizatorilor o modalitate de a-si transfera activele de la un blockchain la altul. La fel ca si alte fatete ale DeFi, care isi propune sa reconstruiasca serviciile financiare traditionale, cum ar fi imprumuturile si investitiile in blockchain, puntile au devenit o tinta principala pentru hackeri din cauza vulnerabilitatilor codului lor subiacent.

O serie de vulnerabilitati ale acestor poduri cripto au facut din acestea o tinta principala pentru hackeri. Peste 1 miliard de dolari in active cripto a fost furate prin exploit-uri de punti cripto in 2022, potrivit unui raport al companiei de informatii cripto Elliptic.

"Puntile blockchain gestioneaza rezerve mari de lichiditate, iar acest lucru le face o tinta tentanta pentru hackeri. Pentru ca investitorii cripto sa foloseasca acest tip de punti pentru a-si putea muta fondurile dintr-o retea in alta, activele sunt blocate pe un blockchain si deblocate pe altul. Ca urmare, aceste servicii (n.r. de interconectare a blockchain-urilor) detin volume mari de criptoactive”, a explicat pentru CNBC Jess Symington, lider de cercetare la firma de analiza blockchain Elliptic.

Podurile sunt un instrument esential in industria finantelor descentralizate (DeFi), care este alternativa cripto-ului la sistemul bancar.

Sale of access to websites ❘ Project promotion on the dark side!

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani