Grid star
eveniment

IAR CRESC PRETURILE – INS a anuntat domeniile in care vor avea loc scumpiri (Document)

Iar cresc preturile. Potrivit Institului National de Statistica (INS), se anunta o crestere accentuata a preturilor in industria prelucratoare, constructii si comertul cu amanuntul.

In cadrul anchetei de conjunctura din iunie 2022, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +9%). Pentru activitatea de fabricare a bauturilor se va inregistra cea mai mare crestere (sold conjunctural +32%). Referitor la numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4% pe total industrie prelucratoare. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere accentuata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +40%).

Constructii

Potrivit estimarilor din luna iunie 2022, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni crestere a volumului productiei (sold conjunctural +19%). Managerii estimeaza crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +6%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza cresterea accentuata a acestora (sold conjunctural +57%).

Comert cu amanuntul

In sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de crestere a activitatii economice (sold conjunctural +19%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere (sold conjunctural +20%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni, crestere a numarului de salariati (sold conjunctural +20%). Managerii societatilor comerciale estimeaza crestere accentuata a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +68%).

Servicii

Conform estimarilor din luna iunie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +8%). Se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +4%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere (sold conjunctural +32%).

*Cititi aici datele INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani