Grid star
eveniment

IAR NE DUC CU ZAHARELUL? – Presedintele Iohannis da garantii ca inchiderea Capitalei este ultima solutie si isi doreste bisericile deschise de Paste, dar cu restrictii suplimentare. Mall-urile vor functiona pe alt program

Presedintele Romaniei Klaus Werner Iohannis (foto) da garantii ca inchiderea Bucurestilor reprezinta ultima varianta luata in calcul de guvernanti, insa in acelasi timp considera ca sunt necesare noi restrictii suplimentare in Capitala pentru ca Sarbatorile Pascale sa poata fi petrecute in "libertate". Participand la o actiune de impadurire pe ternuri nisipoase se degradate din Dabuleni, judetul Dolj, Klaus Iohannis a subliniat ca in aceasta etapa carantinarea Bucurestilor nu este o solutie, insa este necesare ca acolo unde "se formeaza aglomeratii" – precum magazine si mall-uri – sa se ia masuri pentru evitarea acestora.

Klaus Iohannis: "Probabil vor trebui schimbate orele de deschidere si pentru magazine, si pentru mall-uri"

Din acest motiv, puncteaza Iohannis se discuta despre posibilitate ca pentru a reduce aglomeratiile, mai ales in weekenduri, sa fie schimbate orele de functionare ale centrelor comerciale.

"Este, probabil, important sa spun cateva cuvinte si despre situatia din Bucuresti, care este complicata. Stiu ca au fost multe discutii si cred ca pentru Bucuresti este nevoie sa se ia masuri suplimentare, deci, restrictii suplimentare. Sper ca cei din comitetul bucurestean sa fie intelepti si sa inteleaga acest lucru. Restrictii, probabil, sunt necesare acolo unde se formeaza aglomeratii si probabil, este nevoie de a reduce aceste aglomeratii, in special in weekend. Probabil vor trebui schimbate orele de deschidere si pentru magazine, si pentru mall-uri. Pe scurt, trebuie eliminate aglomerarile si este in interesul nostru, al tuturor. In fond, daca respectam restrictiile, noi ii ajutam pe cei din prima linie - medicii, personalul medical – si ii ajutam pe cei mai putin norocosi dintre noi care fac o forma mai grava de boala.

Sa nu facem o confuzie intre restrictii suplimentare si carantinare. Nu cred ca, in aceasta etapa, carantinarea pentru Bucuresti este o solutie, dar restrictii suplimentare sunt necesare, fiindca nimeni nu-si doreste sa ajungem in situatia de avarie ca sa nu mai putem gestiona valul, acest al treilea val. Vedeti foarte bine, in fiecare zi, din pacate, sunt foarte multi care se imbolnavesc si, din pacate, sunt si foarte multi care ajung la Terapie Intensiva. Acolo este problema cea mai mare, fiindca numarul de locuri de Terapie Intensiva este limitat si s-a creat in ianuarie - februarie impresia ca pandemia cumva a trecut, o impresie, din pacate, gresita. Autoritatile competente nu s-au preocupat sa extinda numarul locurilor de Terapie Intensiva pentru pacientii COVID si suntem in aceasta situatie cand, practic, in fiecare zi se ajunge la limita. Doar cu restrictii suplimentare, cu respectarea lor, evident, putem sa facem fata acestui val trei", a declarat presedintele Romaniei, intrebat fiind despre situatia din Bucuresti.

Klaus Iohannis: "Nu-mi doresc – si am spus acest lucru foarte clar de la inceput – nu imi doresc sa ingradim accesul la biserica"

In ce priveste Sarbatorilor Pascale si posibilitatea ca la inceputul lunii mai Romania sa intre in lockdown general sau partial, Iohannis a declarat ca isi doreste ca pandemia sa fie gestionata astfel incat lumea sa poata sa mearga si la biserica, sa se poata intalni cu familia, "fara sa avem petreceri cu multe persoane, mai degraba in cadru familial".

In finalul conferintei de presa sustinute la Dabuleni, judetul Dolj, presedintele Klaus Iohannis a transmis ca romanii trebuie "sa inteleaga sa respecte restrictiile, sa se vaccineze si sa aiba incredere in autoritati si in medici".

"Dati-mi voie sa incep cu sarbatorile. Anul acesta, sarbatorile sunt la o distanta mare. Acum, in 4 aprilie, vor sarbatori catolicii, evanghelicii, reformatii, iar la inceputul lui mai vor sarbatori crestinii ortodocsi. Eu imi doresc tare mult sa gestionam pandemia in asa fel incat lumea sa poata sa mearga si la biserica, sa se intalneasca – sigur, in cerc mai restrans, dar sa se poata intalni cu familia, fara sa avem petreceri cu multe persoane, mai degraba in cadru familial, dar cred ca aceste lucruri sunt posibile. Nu-mi doresc – si am spus acest lucru foarte clar de la inceput – nu imi doresc sa ingradim accesul la biserica. Sunt Sfintele Sarbatori de Pasti, oamenii vor sa mearga la biserica si trebuie sa gasim solutii ca sa mearga la biserica – asta este una.

(...)

Romanii sa inteleaga sa respecte restrictiile, sa se vaccineze si sa aiba incredere in autoritati si in medici. Multumesc!"

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani