Grid star
eveniment

RUSIA A TAIAT GAZELE – Conducta s-a inchis sambata. Decizia vine dupa ce Putin a cerut ca plata sa se faca in ruble. Anuntul facut de compania nationala de gaze

Rusia a intrerupt sambata, 21 mai 2022, furnizarea de gaze catre Finlanda. Anuntul a fost facut de compania nationala de gaze, dupa ce statul nordic a refuzat sa faca plata in ruble, asa cum a cerut Vladimir Putin.

"Livrarile de gaze naturale catre Finlanda in baza contractului de furnizare al lui Gasum au fost intrerupte”, a anuntat. sambata, potrivit digi 24, compania de energie de stat a Finlandei Gasum, dupa ce tara nordica a refuzat sa plateasca furnizorului Gazprom in ruble.

Gaze din alte surse

Cu toate acestea, compania de stat si-a asigurat clientii ca alimentarea va continua fara probleme, din alte surse. Si a dat exemplul unei conducte care leaga Finlanda de Estonia. Astfel, gazul va fi acum furnizat din alte surse prin conducta de gaz Balticconnector, care leaga Finlanda de Estonia, a adaugat compania.
In aprilie, Gazprom a cerut ca toate platile viitoare pentru livrarile sale de gaz la export sa fie facute in ruble si nu in euro, dar Gasum a respins cererea. Grupul a anuntat marti ca solicita un arbitraj in justitie. Vineri, acesta a fost informat de catre Gazprom despre intreruperea livrarilor incepand de sambata.

Decizia presedintelui Rusiei

Vladimir Putin a anuntat la sfarsitul lunii martie ca tarile “neprietenoase” Moscovei vor trebui sa achite gazele pe care le importa din Rusia in ruble. Mai exact, vor trebui sa isi deschida conturi in ruble la bancile rusesti, urmand ca platile pentru livrarea gazelor sa se faca in aceste conturi.
"Am semnat un decret care stabileste regulile de comercializare a gazelor naturale rusesti cu asa-zise state neprietenoase. Pentru a putea cumpara gaze naturale rusesti, atunci clientii straini vor trebui sa deschida un cont in ruble la banci rusesti si sa faca platile din aceste conturi, incepand de maine.
Daca platile nu vor fi facute in acest fel, atunci noi vom considera aceasta o incapacitate de plata din partea clientilor, cu toate consecintele de rigoare. Nimeni nu ne da noua nimic pe gratis si nici noi nu avem de gand sa facem acte de caritate – prin urmare acele contracte vor fi reziliate”
.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani