Grid star
eveniment

ORDONANTA PENTRU MARIREA SALARIILOR DIN INVATAMANT, ADOPTATA – Iata cat vor primii profesorii ca sa sa se intoarca la catedra. Bani in plus primeste si personalul nedidactic

Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta prin care se maresc salariile cadrelor didactice, iar astfel greva generala care a inceput in 22 mai 2023 a luat sfarsit.

Potrivit Executivului, salariile de baza pentru personalul didactic, didactic auxiliar si pentru personalul nedidactic din sistemul de invatamant de stat se majoreaza incepand cu 1 iunie 2023, dupa cum urmeaza:

-Salariile personalului didactic si ale personalului didactic auxiliar, atat in invatamantul preuniversitar, cat si in invatamantul universitar au fost majorate cu 1.300 lei brut pentru fiecare dintre functii;

-Cu aceeasi suma bruta, 1.300 lei, au fost majorate salariile personalului didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare, precum si pentru celelalte categorii de functii cuprinse in anexele la Legea-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

400 lei brut in plus

In cazul personalului nedidactic din sistemul de invatamant preuniversitar si superior, salariile au fost majorate cu suma de 400 lei brut pentru fiecare functie. De aceasta majorare cu 400 lei brut a salariului de baza va beneficia si personalul nedidactic incadrat la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. In aplicarea acestor majorari, la stabilirea cuantumului brut al salariilor de baza aferente lunii iunie 2023 se are in vedere aceasta luna in integralitate.

Grila de salarizare aplicata din 2024

De asemenea, grila de salarizare aplicabila sistemului national de invatamant incepand cu 1 ianuarie 2024 se stabileste pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanti/asistenti universitari.

Personalul didactic, personalul didactic auxiliar si personalul nedidactic din sistemul de invatamant de stat beneficiaza,  incepand cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferenta stabilita intre salariul de baza aflat in plata si salariul de baza stabilit prin grila de salarizare  in vigoare la 1 ianuarie 2024.

"Ordonanta de urgenta modifica si inlocuieste Anexa I Cap.I lit.A din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, urmand ca noua lege a salarizarii aflata in lucru, si conform celor convenite in urma negocierilor cu liderii federatiilor sindicale, sa aiba la baza principiul potrivit caruia salariul de baza al profesorului debutant / asistentului universitar sa fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat”, anunta Executivul.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani