Grid star
eveniment

PRETURI MICI IN ROMANIA – Puterea de cumparare in tara noastra in comparatie cu restul tarilor UE (Document)

Romania are preturi mici la mai multe produse, printre care alimente, arata o analiza comparativa privind tarile din Uniunea Europeana.

Cel mai scazut nivel al preturilor pentru bunurile de consum si serviciile din componenta consumului final al gospodariilor populatiei, in cadrul statelor membre, a fost inregistrat in 2022 in Romania, fiind cu 42% mai mic decat media UE, urmata de Bulgaria (41% sub media UE) si Polonia (38% sub media UE).

Potrivit Institului National de Statistica, in 2022, in randul statelor membre ale Uniunii Europene, cel mai ridicat nivel al preturilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei s-a inregistrat in Irlanda (46% peste media UE), urmata de Danemarca (45% peste media UE), Luxemburg (37% peste media UE) si Finlanda (27% peste media UE).

Alimente ieftine

Potrivit Eurostat , Romania este cel mai ieftin stat membru pentru grupa “Alimente si bauturi nealcoolice” (72%), urmata de Polonia (73%), iar la polul opus se afla Danemarca si Luxemburg, avand cel mai ridicat nivel al preturilor pentru aceasta grupa de produse (121%).

Bulgaria inregistreaza cel mai scazut nivel al preturilor pentru grupele “Bauturi alcoolice si tutun” (66%), “Imbracaminte si incaltaminte” (80%), si „Intretinerea locuintei, apa, electricitate, gaz si alti combustibili” (37%), urmata de Polonia, pentru grupele “Bauturi alcoolice si tutun” (73%) si „Intretinerea locuintei, apa, electricitate, gaz si alti combustibili” (40%).

Danemarca are cel mai ridicat nivel al preturilor pentru produsele cuprinse in grupa „Imbracaminte si incaltaminte” (133%), iar Irlanda este cea mai scumpa tara din UE la produsele din grupele „Bauturi alcoolice si tutun” (216%) si „Intretinerea locuintei, apa, electricitate, gaz si alti combustibili” (212%).

Transport ieftin in Ungaria

Romania are cel mai scazut nivel al preturilor pentru grupa “Articole de mobilier, echipamente de uz casnic si intretinerea curenta a locuintei” (70%) dintre tarile UE, alaturi de Bulgaria (71%). Ungaria ramane cel mai ieftin stat membru pentru grupele “Transport” (72%) si “Recreere si cultura” (64%), iar Bulgaria inregistreaza cel mai scazut nivel al preturilor pentru grupa servicii de cazare si restaurante ( 51%).

Luxemburg are cel mai mare nivel al preturilor pentru “Articole de mobilier, echipamente de uz casnic si intretinerea curenta a locuintei” (126%) dintre statele membre. In ceea ce priveste grupa “Transport”, Danemarca (127%) si Suedia (126%) sunt cele mai scumpe tari din UE. Danemarca se detaseaza de restul statelor membre, fiind cea mai scumpa tara la grupa “Recreere si cultura “(141%) si la serviciile de cazare si restaurante (156%).

La egalitate cu Portugalia

Romania, impreuna cu Portugalia si Ungaria inregistreaza aceeasi valoare a indicelui de volum al PIB pe locuitor, calculat pe baza paritatii puterii de cumparare (PPC) si se situeaza la nivelul de 77% fata de media Uniunii Europene.

Cea mai mica valoare a Produsului Intern Brut pe locuitor, in anul 2022, a fost inregistrata de Bulgaria, cu 41% sub media UE.

Cel mai ridicat nivel al PIB-ului pe locuitor din Uniunea Europeana a fost inregistrat de Luxemburg, acesta depasind media UE cu 161%. Acest lucru se explica partial prin faptul ca un numar mare de cetateni straini au o pondere mare in forta de munca totala a tarii si contribuie la realizarea PIB-ului, dar nu fac parte din populatia rezidenta.

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani