Grid star
eveniment

IMPOZIT PENTRU BUGETARII DE LUX – Nicolae Ciuca a anuntat procentul cu care ar putea fi taxati romanii care castiga peste 25.000 lei. Masura nu se aplica in mediul privat

Premierul Nicolae Ciuca a declarat miercuri, 26 aprilie 2023, ca veniturile care depasesc salariul presedintelui Romaniei, adica 25.000 de lei, ar putea fi impozitate cu 16%. Acesta a precizat ca masura se va aplica doar bugetarilor.

Seful Executivului a spus ca in coalitie nu se discuta despre un impozit progresiv, ci despre impozitarea salariilor de la stat care depasesc salariul presedintelui:

"Procentul de 16% a fost discutat pentru ca acesta este cel care in momentul de fata functioneaza ca impozit propriu-zis pe legea finantelor. Nu este nimic batut in cuie”.

Ciuca a anuntat ca nu vor exista taieri salariale. Intrebat daca nu exista o problema de neconstitutionalitate, avand in vedere ca sunt vizate exclusiv salariile bugetarilor, si nu si cele din mediul privat, premierul a precizat ca orice masura care va fi luata trebuie sa aiba si sustinere juridica. Motiv pentru care, cei care vin si propun un astfel de demers, trebuie sa vina cu toate elementele de clarificare.

Acesta a mai spus si ca a existat in coalitie discutia privind supraestimarea veniturilor si subestimarea cheltuielilor la buget, insa, din explicatiile ministrului de Finante, a reiesit foarte clar ca nu au fost supraestimate.

Iata declaratiile facute de Nicolae Ciuca:

"Nu se discuta despre impozit progresiv. Este vorba despre un impozit care in acest moment a fost cat se poate de bine clarificat in ceea ce priveste depasirea salariilor la stat peste cel al presedintelui. In acest moment, asa cum am discutat, doar la stat. Orice masura pe care o vom lua trebuie sa aiba si sustinere juridica. Motiv pentru care, cei care vin si propun un astfel de demers, trebuie sa vina cu toate elementele de clarificare. Procentul de 16% a fost discutat pentru ca acesta este cel care in momentul de fata functioneaza ca impozit propriu-zis pe legea finantelor. Nu este nimic batut in cuie. Nu s-a pus problema reducerii salariilor.

A fost si aceasta discutie in care s-a pus problema ca, in momentul in care s-a realizat proiectul de buget, sa fi fost supraestimate aceste venituri. Din explicatiile ministrului de Finante a reiesit foarte clar ca nu au fost supraestimate. Ceea ce a rezultat in acest moment este faptul ca pe trei luni de zile aproximativ 4,5 miliarde din sumele care ar fi trebuit colectate, nu s-au colectat. De aceea cred ca este absolut important ca, dincolo de aceste masuri, sa facem in asa fel incat mecanismele prin care institutiile statului asigura colectarea banilor la buget sa functioneze”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani