Grid star
insolventa

INCA UN COMBINAT LA FIER VECHI? – 1.200 de angajati ai Combinatului de Oteluri Speciale din Targoviste sunt in pericol sa fie dati afara. Statul poate face o mutare decisiva pentru salvarea intreprinderii

Situatie grava pentru una dintre cele mai importante intreprinderi din industria metalurgica romaneasca. Este vorba despre Combinatul de Oteluri Speciale din Targoviste (COS), unde 1.200 de angajati sunt in pericol sa fie dati afara.

Iminentele concedieri au fost anuntate de catre administratorii COS Targoviste, arata Confederatia Nationala Sindicala „Cartel Alfa” intr-un comunicat emis vineri, 17 iulie 2020. Singura solutie pentru evitarea concedierii celor 1.200 oameni este interventia statului. Mai exact, avand in vedere ca Guvernul are de recuperat circa 10 milioane de euro de la combinat, Executivul trebuie sa converteasca aceasta creanta in actiuni la COS Targoviste, fac apel sindicalistii. Solutia este sustenabila, conform Legii insolventei, si se poate efectua printr-o Hotarare de Guvern si un Ordin al ministrului de Finante.

Vorbim aici despre unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata industriei metalurgice din Romania: Combinatul de Oteluri Speciale din Targoviste, al carui actionariat este format din Mazur Investments Ltd din Cipru (care detine 86%) si statul roman (cu 4%).

Recent, in plina pandemie, societatea, prin administrator special si administrator judiciar, a notificat oficial cele doua sindicate existente in societate, in baza art. 69 alin. (1) din Codul Muncii, ca intentioneaza sistarea activitatii de productie pe termen nedefinit, respectiv desfiintarea unui numar mare de posturi, ceea ce va antrena o serie de concedieri colective.

Mai exact, tot acest demers ar urma sa aiba efecte devastatoare pentru 1.200 de oameni, angajati ai combinatului, ce urmeaza sa-si piarda locurile de munca definitiv.

In primul trimestru din 2020, afacerile companiei s-au redus la 19 milioane lei, fata de 158 milioane lei in T1 2019. In acelasi timp, firma a raportat piederi de 24 milioane lei, fata de 14 milioane lei in perioada similara a anului trecut.

Bogdan Hossu (presedintele CNS Cartel ALFA) a declarat:

“In contextul pandemiei actuale – cand a devenit clara necesitatea ca statul sa aiba sub control unitati economice strategice – este unul potrivit pentru a opri, cel putin in acest caz, distrugerea obiectivelor industriale romanesti. Sansele de recuperare a celor 10 mil. de euro de catre creditorul statul roman, prin Ministerul Finantelor, sunt oricum destul de scazute, ceea ce face ca aceasta solutie, salvatoare pentru combinat si locurile de munca, este de fapt singura de bun simt in aceste imprejurari”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani