AVERTISMENTUL FPE – Federatia Patronala a Energiei cere modificarea OUG 33/2025 privind aprobarea restituirii unor sume platite la Fondul de Tranzitie Energetica si a Notei de fundamentare aferente: „Masurile prevazute de Decizia nr. 640/2024 a CCR trebuie aplicate corect si echitabil”
Federatia Patronala a Energiei (FPE) cere modificarea Ordonantei de Urgenta nr. 33/2025 privind aprobarea restituirii unor sume platite la Fondul de Tranzitie Energetica si a Notei de fundamentare aferente. Motivul: asigurarea aplicabilitatii masurilor prevazute de Decizia CCR 640/2024 in privinta tuturor categoriilor de contribuabili care au fost subiect al contributiei si alinierea lor cu exigentele constitutionale legate de principiul legalitatii, nediscriminarii si principiul separatiei puterilor in stat.
Conform comunicatului de presa al FPE, de miercuri, 2 iulie 2025, in caz contrar exista riscul unui val de litigii de recuperare a contributiei in baza Legii Contenciosului administrativ. De asemenea, neadoptarea modificarilor va incuraja pe viitor, ca orice taxa /contributie sa fie atacata in instanta in vederea eliminarii riscului de a fi exclusi de la o viitoare rambursare intr-o situatie similara. Nu in ultimul rand, va fi afectata concurenta pe piata (intrucat unor participanti li se ramburseaza 20%, altora nu, iar singurul criteriu de diferentiere este unul extrinsec mecanismelor de piata, respectiv promovarea sau nu a unei actiuni in justitie).
Prezentam comunicatul Federatiei Patronale a Energiei:
„FPE: Masurile prevazute de Decizia nr. 640/2024 a CCR trebuie aplicate corect si echitabil
Federatia Patronala a Energiei (FPE) considera ca este necesara modificarea prevederilor Ordonantei de Urgenta nr. 33/2025 privind aprobarea restituirii unor sume platite la Fondul de Tranzitie Energetica si a Notei de fundamentare aferente, astfel incat sa se asigure aplicabilitatea masurilor prevazute de Decizia nr. 640/2024 a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) in privinta tuturor categoriilor de contribuabili care au fost subiect al contributiei si alinierea lor cu exigentele constitutionale legate de principiul legalitatii, nediscriminarii si principiul separatiei puterilor in stat.
OUG nr. 33/2025 nu raspunde dezideratului urmarit de legiuitor de ”restabilire a unui just echilibru intre mediul economic si protejarea intereselor populatiei” (pct. 3.1 Nota de fundamentare), ci dimpotriva, maniera aleasa de legiuitor este una restrictiva fata de considerentele Deciziei CCR si de natura sa afecteze decisiv acest echilibru in cazul contribuabililor de buna credinta si care s-au conformat voluntar dispozitiei legale neconstitutionale fara a demara dispute cu autoritatile dar care, tocmai datorita tuturor problemelor semnalate mai sus, ar putea sa se adreseze instantelor de judecata.
in opinia FPE, propunerea de solutie legislativa combina intr-o maniera confuza si neconstitutionala cele doua ipoteze avute in vedere de Decizia CCR (administrativa si judiciara) si ajunge sa instituie in mod impropriu un mecanism administrativ de restituire a unor sume care fac obiectul unor actiuni in instantele de judecata si vizeaza acordarea despagubirilor prin hotarare judecatoreasca.
Aditional aspectelor de natura juridica expuse mai sus, din perspectiva practica, consideram ca adoptarea OUG-ului fara aplicarea masurilor tuturor categoriilor de contribuabili subiect al contributiei va avea urmatoarele consecinte:
-Va genera un val de litigii de recuperare a contributiei in baza Legii Contenciosului administrativ;
-Va incuraja, pe viitor, ca orice taxa /contributie sa fie atacata in instanta in vederea eliminarii riscului de a fi exclusi de la o viitoare rambursare intr-o situatie similara;
-Va afecta concurenta pe piata (intrucat unor participanti li se ramburseaza 20%, altora nu, iar singurul criteriu de diferentiere este unul extrinsec mecanismelor de piata, respectiv promovarea sau nu a unei actiuni in justitie).
Totodata, atragem atentia asupra faptului ca nu s-a respectat principiul unor consultari autentice si transparente cu mediul de afaceri, avand in vedere publicarea OUG nr. 33/2025 in Monitorul Oficial inainte de incheierea perioadei formale de consultare publica. Asa cum s-a subliniat in numeroase randuri in dialogul cu autoritatile, aceste consultari sunt esentiale pentru a se asigura un cadru general predictibil si corect in relatia cu mediul de afaceri”.