Grid star
banci

INDICELE ROBOR SCADE – Valorile inregistrate dupa inspectiile facute de catre Consiliul Concurentei la banci

Indicele ROBOR la trei luni folosit pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei contractate inainte de luna mai 2019 este in scadere de cateva zile. Coincidenta, sau nu, acest lucru se intampla dupa inspectiile inopinate efectuate de catre Consiliul Concurentei la cele 10 banci participante la stabilirea ratelor de referinta ROBID/ROBOR.

In 2 noiembrie, cu o zi inainte de anuntul oficial al Consiliului, ROBOR era cotat la 8,20, iar scaderea a inceput o zi mai tarziu. Astfel, in 3 noiembrie indicele “valora” 8,19%, iar in 4 noiembrie, 8,16%. Luni, 7 noiembrie 2022, Banca Nationala a Romaniei a anuntat ca ROBOR este cotat la 8,15%.

ROBOR este un indicator foarte important, de referinta pentru calculul dobanzilor creditelor luate in lei, iar cu ajutorul acestuia se stabilesc dobanzile la ratele pe care va trebui sa le platim in fiecare luna. Scaderea indicelului inseamna si rate mai mici la banca.

Investigatie la banci

Consiliul Concurentei anunta in 3 noiembrie ca a finalizat inspectiile inopinate efectuate la cele 10 banci participante la stabilirea ratelor de referinta ROBID/ROBOR. Potrivit Consilului, inspectiile s-au derulat in cadrul investigatiei privind posibile intelegeri intre cele 10 banci pentru fixarea ratei dobanzii ROBOR, la un nivel cat mai ridicat, in cadrul procedurii de "fixing” (stabilirea ratelor de referinta pentru ROBOR si ROBID). Astfel, investigatia vizeaza activitatea bancilor pe piata monetara interbancara desfasurata in cadrul procedurii de fixing, precum si cea desfasurata in intervalul de 15 minute dupa efectuarea "fixingului”, respectiv atragerea si plasarea depozitelor interbancare de catre bancile participante la stabilirea ratelor de referinta ROBOR/ROBID la nivel national.

Consiulul Concurentei preciza ca potentiala practica anticoncurentiala afecteaza intreg teritoriul Romaniei, indicele ROBOR stabilit de cele 10 banci fiind o componenta a pretului (rata dobanzii) pentru creditele in lei cu dobanda variabila acordate persoanelor fizice inaintea datei de 2 mai 2019 si a creditelor in lei cu dobanda variabila acordate persoanelor juridice din toate sectoarele economice.
ROBOR este rata de referinta a pietei monetare interbancare pentru depozitele plasate intre cele 10 institutii de credit relevante din punctul de vedere al activitatii pe piata monetara interbancara din Romania, selectate pe baza unor criterii de performanta stabilite de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

ROBID este rata de referinta a pietei monetare interbancare pentru depozitele atrase de catre banci de la alte banci participante la tranzactiile de pe aceasta piata. ROBID se determina in cadrul aceleiasi proceduri de fixing, impreuna cu ROBOR.

S-au ridicat documente

"Documentele ridicate in cadrul inspectiilor inopinate se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice. Inspectiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucuresti si sunt justificate de necesitatea obtinerii tuturor informatiilor si documentelor necesare clarificarii posibilelor practici anticoncurentiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezinta o antepronuntare in ceea ce priveste vinovatia companiilor. Legea concurentei interzice orice intelegeri intre companii si practici concertate care impiedica, restrang sau denatureaza concurenta pe piata romaneasca, in special cele care stabilesc preturi de cumparare sau de vanzare sau orice alte conditii de tranzactionare”, anunta Consiliul Concurentei.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani