Grid star
companii

INVESTIGATIE PE PIATA FORTEI DE MUNCA DIN ROMANIA – Consiliul Concurentei analizeaza un posibil comportament anticoncurential al mai multor companii

Consiliul Concurentei condus de Bogdan Chiritoiu (foto) anunta ca a declansat, in premiera, o investigatie ce vizeaza un posibil comportament anticoncurential al unor companii pe piata fortei de munca calificata/specializata din domeniul productiei autovehicule si/sau altor activitati conexe din Romania.

Potrivit unui comunicat al Consiliului, companiile investigate sunt:

-Renault Technologie Roumanie S.R.L.;
-Alten Si-Techno Romania S.R.L.;
-Akka Romserv S.R.L.;
-Bertrandt Engineering Technologies Romania S.R.L.;
-Expleo Romania S.R.L.;
-Fev Ece Automotive S.R.L;
-Segula Technologies Romania S.R.L.

Autoritatea de concurenta precizeaza ca detine indicii privind o posibila coordonare a comportamentului unor companii concurente cu scopul de a-si imparti piata fortei de munca calificata/specializata in domeniul activitatilor de inginerie automotive si de a impune un nivel minim al drepturilor salariale.
"Practicile, numite ‘no-poach', prin care companiile se inteleg sa nu contacteze, recruteze si/sau angajeze persoane care lucreaza si/sau care au lucrat la vreuna dintre firmele implicate, elimina concurenta reala intre companii pentru atragerea angajatilor, creand bariere artificiale pe piata, scazand mobilitatea fortei de munca, chiar tinand-o captiva.

Mentinerea salarilor la un nivel artificial

Practic, aceste acorduri au drept consecinta mentinerea nivelului salariilor pentru respectivele specializari la un nivel artificial, inferior celui real. Forta de munca reprezinta o componenta esentiala pentru desfasurarea unei activitati economice pe piata, costurile cu aceasta reprezentand costuri fixe pentru societatile achizitoare (angajatorii). Prin acordurile de a nu concura pentru anumite categorii de angajati si de a isi imparti angajatii, companiile isi coordoneaza achizitia de forta de munca cu scopul de a creste puterea de cumparare si de a reduce astfel costurile cu forta de munca.

Recrutarea fortei de munca

Activitatea de recrutare de forta de munca reprezinta un parametru concurential intre partile implicate, fiind aplicabile aceleasi reguli privind concurenta ca atunci cand intreprinderile comercializeaza bunuri sau presteaza diverse servicii. In ultimii ani, autoritatile nationale de concurenta europene, precum cele din Lituania, Ungaria, Polonia sau Portugalia, au inceput sa investigheze si sa sanctioneze acorduri de tipul „no-poach” si de fixare a salariilor. Aceasta tendinta a autoritatilor de concurenta reflecta o atentie sporita acordata acordurilor anticoncurentiale pe pietele de forta de munca, aspect subliniat si de Comisarul european pentru concurenta, Margrethe Vestager, care a anuntat recent ca actiunile Comisiei Europene se vor concentra pe astfel de practici din sectorul resurselor umane.

Inspectii inopinante

In acest context, Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la sediile si punctele de lucru ale companiilor investigate. Inspectiile inopinate reprezinta o etapa importanta in cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurential, efectuarea acestora nereprezentand o antepronuntare a Consiliului Concurentei in ceea ce priveste existenta unei incalcari a Legii concurentei. Documentele ridicate se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice.

Autorizatii de la Curtea de Apel Bucuresti

Inspectiile inopinate au fost autorizate de Curtea de Apel Bucuresti si sunt justificate de necesitatea obtinerii tuturor informatiilor si documentelor destinate clarificarii posibilelor practici anticoncurentiale analizate. Compania Segula Technologies Romania S.R.L a fost sanctionata contraventional cu amenda in valoare de 441.494,13 lei pentru refuzul de a se supune unei inspectii desfasurate de autoritatea de concurenta, respectiv nu a permis accesul inspectorilor de concurenta in vederea inspectarii contului de e-mail al administratorului unic al firmei.
In situatia in care, in cadrul investigatiei, Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care coopereaza cu autoritatea de concurenta, in cadrul programului de clementa, pot obtine imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor. Investigatia a fost declansata si ca urmare a informatiilor primite pe Platforma Avertizorilor de Concurenta. Persoanele afectate in mod direct de posibila coordonare comportamentala investigata mai sus mentionata se pot adresa autoritatii de concurenta, la adresa: carteluri@consiliulconcurentei.ro”, anunta Consiliul Concurentei
.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani