Grid star
eveniment

ISARESCU RISCA PESTE 6 ANI INCHISOARE – Deconspirat de CNSAS drept colaborator al Securitatii, guvernatorul BNR Mugur Isarescu este pasibil de condamnare pentru fals si uz de fals in forma continuata

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, risca aproape 7 ani de inchisoare cu executare. Asta pe langa pierderea altor privilegii.

Efectele deciziei Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), care a stabilit ca Mugur Isarescu (foto) ar fi avut calitate de colaborator al Securitatii si care a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa constate acelasi lucru, pot fi devastatoare pentru actualul guvernator BNR. Vesnicul guvernator BNR, am putea spune, avand in vedere faptul ca detine recordul mondial privind durata mandatului.

Astfel, daca se va stabili in instanta ca a colaborat cu Securitatea, dar ca a mintit in declaratiile oficiale pe care le-a depus de-a lungul anilor, sustinand ca nu a avut legaturi cu politia politica a regimului comunist, Mugur Isarescu ar putea fi pus sub acuzare si apoi trimis in judecata pentru doua infractiuni: fals in declaratii si uz de fals. Infractiuni pentru care Codul penal prevede pedepse de pana la 2 ani inchisoare, dupa cum urmeaza:

Art. 326 – Falsul in declaratii

Declararea necorespunzatoare a adevarului, facuta unei persoane dintre cele prevazute in art. 175 sau unei unitati in care aceasta isi desfasoara activitatea in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia făcuta serveste la producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda”.

Art. 323 – Uzul de fals

Folosirea unui inscris oficial ori sub semnatura privata, cunoscand ca este fals, in vederea producerii unei consecinte juridice, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda, cand inscrisul este oficial, si cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, cand inscrisul este sub semnatura privata”.

6 ani si 8 luni de inchisoare

Asadar, in cazul in care va fi acuzat, trimis in judecata si apoi condamnat pentru fals in declaratii si uz de fals, Mugur Isarescu ar putea primi 2 ani de inchisoare (pedepsele se contopesc, urmand ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea). Se adauga insa un spor de o treime din cealalta pedeapsa.

Sa facem urmatorul exercitiu:

Scenariul 1: Mugur Isarescu este condamnat la pedeapsa maxima de 2 ani inchisoare pentru fals in declaratii si 2 ani inchisoare pentru uz de fals

-Pedepsele se contopesc, Mugur Isarescu va primi pedeapsa cea mai grea de 2 ani, la care se adauga sporul de o treime din cealalta pedeapsa, tot de 2 ani, adica 8 luni (2 ani inseamna 24 de luni, o treime din 24 de luni reprezinta 8 luni);

-Pedeapsa finala rezultata va fi de 2 ani si 8 luni inchisoare (cele 8 luni reprezinta o treime din cea de-a doua pedeapsa de 2 ani inchisoare).

Afirmam insa la inceputul articolului ca Isarescu risca aproape 7 ani de inchisoare. Asta intrucat guvernatorul BNR ar putea fi acuzat nu doar de fals in declaratii si uz de fals, ci de fals in declaratii si uz de fals in forma continuata. Desigur, latura agravanta este determinata de folosirea respectivelor declaratiilor false pe o perioada indelungata si in mod repetat. Or, pentru o infractiune in forma continuata pedeapsa se poate majora cu cel mult trei ani.

Art. 36 - Pedeapsa pentru infractiunea continuata si infractiunea complexa

Infractiunea continuata se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea savarsita, al carei maxim se poate majora cu cel mult 3 ani in cazul pedepsei inchisorii, respectiv cu cel mult o treime in cazul pedepsei amenzii”.

Lucrurile se scghimba semnificativ in acest caz. In rau, caci exista posibilitatea ca la pedeapsa maxima de 2 ani sa fie aplicata majorarea maxima, de 3 ani. Situatia ar putea arata in felul urmator:

Scenariul 2: Mugur Isarescu este condamnat la pedeapsa maxima de 5 ani inchisoare pentru fals in declaratii in forma continuata si 5 ani inchisoare pentru uz de fals in forma continuata

-Pedepsele se contopesc, Mugur Isarescu va primi pedeapsa cea mai grea de 5 ani, la care se adauga o treime din cealalta pedeapsa, tot de 5 ani, adica 1 an si 8 luni (5 ani inseamna 60 de luni, o treime din 60 de luni reprezinta 20 de luni);

-Pedeapsa finala rezultata va fi de 6 ani si 8 luni inchisoare.

Desigur, acestea sunt doar niste calcule teoretice. Cazurile in care instantele pronunta pedepse maxime in asemenea dosare nu prea exista, pedepsele fiind indreptate spre limita de jos. Totusi, avand in vedere importanta functiei detinute si perioada lunga in care ar fi facut si uzat de falsuri, Mugur Isarescu – repetam, in cazul in care va fi trimis in judecata – are toate motivele sa fie nelinistit, intrucat i se poate aplica o pedeapsa de mijloc, dar poate chiar cu executare, pentru a fi dat exemplu, asa cum se intampla in cazul politicienilor.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani