Grid star
business capital

JAF PE BANII ROMANILOR – Pasivitatea Guvernului incurajeaza specula operatorilor din energie: “Jucatorii din piata cresc preturile fara nici o fundamentare... Furnizorii cresc preturile din pix... Inflatia va fi mai mare de 7,2% la final de an”

Pasivitatea Guvernului incurajeaza practicile agresive si jaful comis de operatorii din energie. Jucatorii din piata maresc tarifele fara nicio justificare, profitand de faptul ca Executivul nu intervine pentru a plafona preturile.

Demonstratia este facuta de cunoscutul analist economic Adrian Caciu (foto). Acesta dezvaluie ca daca in urma cu o saptamana cel mai mic pret era de aproximativ 450 lei Mwh, in numai cinci zile pretul s-a ridicat la 620 lei/Mwh. Iar asta este in cazul celei mai ieftine oferte, caci cea mai scumpa oferta este cu 1760 lei/Mwh.

In spatele acestor majorari se afla o strategie a furnizorilor care cresc preturile din pix pentru ca eventuala plafonare sa ii prinda la un nivel mult superior pretului de piata, astfel incat sa isi conserve veniturile viitoare.

Inflatia va exploda

In plus, arata Adrian Caciu intr-o analiza facuta pe pagina sa de Facebook, daca Guvernul va continua sa asiste nepasator la debandada de pe piata energiei efectele vor fi mult mai grave, la nivel general. Mai exact, la final de an inflatia va depasi 7,2%. “Ca sa va fie usor sa intelegeti, un pret de 620 lei/Mwh este in fapt o dublare a preturilor de la inceput de an! Un pret de 1760 lei/Mwh depaseste de 4 ori valoarea de la inceput de an!”, explica Adrian Caciu.

Prezentam analiza economistului Adrian Caciu:

Pentru ca guvernul nu se grabeste sa ia o decizie in plafonarea preturilor la energie, jucatorii din piata cresc preturile fara nici o fundamentare.

Ma uitam pe comparatorul de preturi al ANRE la energie electrica pe ultima saptamana.

Si daca in urma cu o saptamana cel mai mic pret era de cca. 450 lei Mwh in numai cinci zile pretul s-a ridicat la 620 lei/Mwh (repet cea mai ieftina oferta). Sa nu va spun ca cea mai scumpa oferta este cu 1760 lei/Mwh!!!

De ce? In baza carui element de piata?

In contextul in care piata la termen pe OPCOM ne indica un pret de 286 lei/Mwh la energie electrica cu livrare decembrie 2021 si 345 lei/Mwh la energie cu livrare decembrie 2022.

Nu exista nici un element de piata decat cel speculativ.

Furnizorii cresc preturile din pix pentru ca eventuala plafonare sa ii prinda la un nivel mult superior pretului de piata astfel incat sa isi conserve veniturile viitoare.

Asa cum am mai spus: Plafonarea preturilor nu se anunta si se sta. Plafonarea se face. Pentru ca daca doar o anunti si nu o faci, intervine specula despre care vorbeam.

Evident, exista varianta ca plafonarea sa intervina la un nivel inferior, un nivel mediu al ultimelor sase luni.

Dar chiar si asa prin lasarea speculei sa isi faca de cap, cu cat mai mare este timpul de adoptare al plafonarii cu atat mai mare va fi valoarea de despagubit la furnizori.

Intre timp, consumatorii cad victime.

Ei sunt nevoiti sa incheie contracte la preturi prohibitive pentru ca guvernul nu stopeaza hemoragia preturilor si a speculei.

Ei bine, daca guvernul nu va interveni si specula isi va face de cap, inflatia va fi mai mare de 7,2% la final de an.

Ca sa va fie usor sa intelegeti, un pret de 620 lei/Mwh este in fapt o dublare a preturilor de la inceput de an! Un pret de 1760 lei/Mwh depaseste de 4 ori valoarea de la inceput de an!

Facem si noi ceva?”

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani