Grid star
criptomonede

JOE BIDEN, MESAJ DUR PENTRU INVESTITORII IN BANCILE FALIMENTARE – Presedintele SUA: "Asa functioneaza capitalismul”. Ce informatii cheie privind ancheta care viza Signature Bank au ascuns autoritatile americane

Autoritatile americane fac eforturi uriase pentru a evita o criza financiara de proportiile dezastrului din 2008 dupa prabusirea Silicon Valley Bank (SVB) si a Signature Bank, al doilea creditor cripto de proportii intrat in colaps dupa Silvergate. Insa dincolo de declaratiile optimiste ale presedintelui Joe Biden, care a dat asigurari deponentilor ca isi vor recupera banii, Wall Street-ul e in fierbere. Bloomberg a dezvaluit, miercuri, 15 martie, o informatie cheie: Signature Bank era vizata de o ancheta penala inainte de prabusirea sa brusca in weekend.

Gilda Popa

Liderul de la Casa Alba a dat asigurari luni, 13 martie, imediat dupa colapsul celor trei banci, ca sistemul financiar din Statele Unite este stabil, in pofida situatiei actuale, si a adaugat ca firmele mici nu vor avea de suferit, depozitele bancare ale acestora fiind in siguranta.

Americanii pot avea incredere. Sistemul bancar este sigur. Depozitele dumneavoastra vor fi acolo cand veti avea nevoie de ele. Intreprinderile mici din toata tara care au depozite la aceste banci pot respira usurate stiind ca isi vor putea plati angajatii si facturile (...) FDIC a preluat vineri controlul asupra activelor SVB si in weekend asupra activelor Signature. Toti clientii care au avut depozite in aceste banci pot fi siguri ca vor fi protejati si vor avea acces la bani incepand de astazi”, a declarat Joe Biden, citat de CNN.

Cele mai importante autoritati de reglementare bancare din tara au anuntat ca Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC) si Federal Reserve vor acoperi integral depozitele la ambele banci falimentate si se vor baza pe Wall Street si pe marile institutii financiare - nu pe contribuabili - pentru a despagubi deponentii.

Mesajul lui Biden

Insa Biden a avut un mesaj si pentru investitorii in bancile falimentare.

"Investitorii in banci nu vor fi protejati. Ei si-au asumat cu buna stiinta un risc si, atunci cand riscul (n.r. se materializeaza), investitorii isi pierd banii. Asa functioneaza capitalismul”, a adaugat, insa Biden, potrivit CNBC.

Autoritatile americane au ascuns ca Signature Bank era vizata de o ancheta penala

Bloomberg a dezvaluit miercuri, 15 martie, citand surse judiciare, ca Signature Bank era vizata de o ancheta penala, cu ceva timp inainte de inchiderea bancii de catre autoritatile americane.

Anchetatorii Departamentului de Justitie (DOJ) din Washington si Manhattan si specialisti de la Securities and Exchange Commission (SEC) au vizat masurile luate de companie pentru combaterea spalarii banilor prin examinarea titularilor de cont si monitorizarea tranzactiilor.

Rezultatele anchetei nu au fost facute publice la momentul inchiderii bancii, precizeaza Bloomberg. Cu toate acestea, un purtator de cuvant al Comisiei americane pentru Burse si Valori Mobiliare (SEC) a mentionat pentru Bloomberg o declaratie a presedintelui Gary Gensler, de duminica, la momentul cand autoritatile inchideau banca.

"Vom investiga si vom introduce masuri de executare daca constatam incalcari ale legilor federale privind valorile mobiliare”, a spus Gensler.

Semne de întrebare

Ramane neclar cand a inceput ancheta, comenteaza jurnalistii americani, si daca rezultatele acesteia au dus la inchiderea bancii de catre autoritatile de reglementare, deoarece personalul nu a fost inca acuzat de vreo abatere. Autoritatile de reglementare au mai dezvaluit ca si-au pierdut increderea in managementul Signature Bank, dupa ce compania nu a reusit sa furnizeze date fiabile.

Autoritatile de reglementare au dezvaluit insa, duminica, la momentul inchiderii Signature, ca au luat masuri pentru a preveni contagiunea iminenta, deoarece investitorii intrau in panica in legatura cu problema de lichiditate a Silicon Valley Bank.

Cu toate acestea, Federal Reserve Board, DOJ si Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) i-au asigurat pe americani ca toti deponentii Signature Bank isi vor primi fondurile.

Nu doar Signature Bank, ci si gigantul bancar Silicon Valley Bank (SVB) este in prezent investigata de SEC si DOJ cu privire la vanzarile de actiuni ale directorilor sai inainte de colapsul bancii.Situatia continua sa fie delicata, in contextul in care Departamentul de Trezorerie al SUA a desemnat atat SVB, cat si Signature drept riscuri sistemice.

Investitorii au continuat sa vanda actiunile detinute la cele doua banci, ceea ce a dus la o crestere a pierderilor inregistrate săptămâna trecuta, in ciuda masurilor luate in weekend de autoritatile din SUA si Marea Britanie, cu scopul de a consolida increderea in sistemul financiar dupa prabusirea Silicon Valley Bank.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani