Grid star
eveniment

LEGE PENTRU EGALIZAREA SALARIILOR – Initiativa legislativa a fost depusa in Senat. Iata beneficiarii (Document)

In Senat a fost depus un proiect de lege care prevede ca personalul caselor teritoriale de pensii sa beneficieze, prin asimilare, de aceleasi drepturi salariale ca si personalul din cadrul Casei Nationale de Pensii Publice.

Potrivit expunerii de motive, analizand prin comparatie grilele salariale de la nivelul caselor teritoriale de pensii cu cele de la nivelul structurii centrale a Casei Nationale de Pensii Publice, se constata ca intre functiile similare de la nivel central si cele de la nivel teritorial exista un decalaj cuprins intre 38% si 58%, in defavoarea celor de la nivel teritorial. Cu toate ca activitatea de la casele teritoriale de pensii are cel putin acelasi nivel de complexitate, grad de solicitare si volum. In plus, datorita faptului ca legea prevede ca la salariile de baza ale functiilor de executie se aplica si sporul de vechime, unele functii de executie din cadrul structurii centrale sunt salarizate peste functii de conducere din structurile teritoriale.

Munca multa

"Casele teritoriale de pensii sunt interfata Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, respectiv, a Casei Nationale de Pensii Publice in relatia cu doua dintre categoriile cele mai numeroase de beneficiari, pensionarii si persoanele asigurate in sistemul public de pensii (peste 10 milioane de persoane), iar specificul drepturilor gestionate genereaza, atat un volum foarte mare de lucrari, cat si un nivel foarte ridicat de complexitate si responsabilitate.

Se adauga la acestea presiunea sociala constanta, rezultata din nemultumirile privind nivelul veniturilor din pensie, dar si ca urmare a modificarilor legislative privind pensiile, care au presupus si presupun, numeroase si complexe operatiuni de recalculare. Munca salariatilor din casele teritoriale de pensii este una complexa, care presupune un inalt grad de responsabilitate, un consum mare de efort, de resurse intelectuale si psihice si care nu se justifica a fi pusa sub nivelul remuneratiei muncii salariatilor structurii centrale, din cadrul Casei Nationale de Pensii Publice.

Fara discriminare

Nu sunt respectate nici unele dintre principiile enuntate la art.6 al Legii 153/2017 care stau la baza sistemului de salarizare, si anume principiul nediscriminarii, principiul egalitatii, prin asigurarea de salarii de baza egale pentru munca cu valoare egala, principiul importantei sociale a muncii, principiul stimularii personalului din sectorul bugetar, principiul ierarhizarii, pe verticala, cat si pe orizontala, in cadrul aceluiasi domeniu, in functie de complexitatea si importanta activitatii desfasurate”, se mai precizeaza in expunerea de motive.

Motiv pentru care se incearca prin aceasta initiativa legislativa egalizarea salariilor din casele de pensii.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani