Grid star
eveniment

LEGE PENTRU MAJORAREA AJUTOARELOR DE STAT – Ajung la aproape 5 miliarde euro. Vor fi peste 30.000 beneficiari (Document)

Ministerul de Finante condus de Marcel Bolos (foto) a pus in dezbatere publica proiectul OUG privind aprobarea schemei de ajutor de stat IMM INVEST PLUS si a componentelor acesteia - IMM INVEST ROMANIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION si RURAL INVEST. Este vorba despre majorarea majorarea plafonului de garantii aprobat si implicit majorarea bugetului ajutorului de stat acordat sub forma de grant.

Potrivit Notei de fundamentare, ca urmare a interesului manifestat de catre intreprinderi pana la acest moment pentru accesarea Programului IMM Invest Plus, plafonul de garantii prevazut pentru acest program este utilizat intr-o mare masura. Intrucat interesul antreprenorilor de a accesa acest program se manifesta in continuare ridicat, se propune majorarea plafonului de garantii aprobat si implicit majorarea bugetului ajutorului de stat acordat sub forma de grant. Dispozitiile legale in vigoare in domeniul ajutorului de stat permit majorarea bugetului unei scheme de ajutor de stat cu pana la 20%, fara a fi necesara notificarea la Comisia Europeana.

Banii se dau pana la sfarsitul anului

Astfel, prin prezentul proiect se propune majorarea plafonului total al garantiilor care pot fi acordate in cadrul schemei de ajutor de stat pe perioada de valabilitate, respectiv pana la 31 decembrie 2023, pana la 24.300.000.000 de lei, echivalentul in lei a aproximativ 4.925.230.000 de euro. Potrivit Finantelor, prin implementarea acestor modificari se va asigura accesul la masurile de ajutor acordate in cadrul schemei de ajutor de stat pentru un numar estimativ de 4.500 beneficiari suplimentari, astfel ca se estimeaza acordarea de ajutor de stat unui numar de maximum 31.208 de beneficiari:

Stabilirea plafonului a avut in vedere estimarile administratorilor schemei de ajutor de stat, propunandu-se majorarea cu incadrarea in limita a 20%, astfel incat sa nu fie necesara notificarea si aprobarea modificarilor schemei de ajutor de stat de catre Comisia Europeana, avand in vedere perioada scurta ramasa pana la finalul anului 2023. Stabilirea bugetului pentru ajutorul de stat sub forma de grant a avut in vedere estimarile administratorilor schemei de ajutor de stat. Propunerea de suplimentare a plafonului total de garantare si a bugetului schemei de ajutor de stat asociate Programului IMM INVEST PLUS are in vedere faptul ca ajutoarele de stat pot fi acordate pana la data de 31 decembrie 2023, astfel ca, prin aprobarea masurilor propuse se va permite accesul la lichiditate pentru un numar mai mare de companii afectate direct sau indirect de efectele crizei provocate de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei”.

*Cititi aici proiectul

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani