Lege pentru taierea bonusurilor pe care judecatorii CCR le primesc la iesirea la pensie (Document)
Lege depusa in Senat: proiectul de lege prevede taierea bonsului pe care il primesc judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei la iesirea la pensie. Initiativa legislativa prevede anularea acordarii unei sume egale cu indemnizatia neta de 6 luni de activitate, 180. 000 lei, in prezent.
In expunerea de motive se arata ca prevederile Legii 47/1992 prevad pentru judecatorii Curtii Constitutionale o indemnizatie compensatorie de plecare acordata la expirarea mandatului sau in cazul imposibilitatii exercitarii sale din motive de sanatate. Cuantumul acesteia este o suma egala cu indemnizatia neta de 6 luni de activitate, incasata de toti judecatorii carora le-a incetat mandatul in cadrul Curtii Constitutionale.
Prezentam pasaje din Expunerea de motive, pe care o atasam la finalul articolului:
“Prevederile alin. (5) al art. 71 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, in vigoare, prevad pentru judecatorii Curtii Constitutionale o indemnizatie compensatorie de plecare acordata la expirarea mandatului sau in cazul imposibilitatii exercitarii sale din motive de sanatate. Cuantumul acesteia este o suma egala cu indemnizatia neta de 6 luni de activitate, incasata de toti judecatorii carora le-a incetat mandatul in cadrul Curtii Constitutionale.
In acelasi timp, in contextul in care Romania si-a luat angajamentul de a reduce deficitul bugetar excesiv pana in 2030, Guvernul Romaniei interzice prin masuri fiscalbugetare plati compensatorii in sistemul public. Exista, asadar, o discrepanta intre cadrul general si legea.privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, context in care se impune necesitatea reevaluarii prevederii anterior mentionate. Este important de subliniat faptul ca judecatorii Curtii Constitutionale beneficiaza deja de pensii de serviciu. Totodata, aceasta pensie de serviciu poate fi incasata cumulat cu alte venituri obtinute ulterior.
Asadar, judecatorii Curtii nu au vreun risc real de lipsuri materiale la parasirea functiei. Mai mult, trebuie avut in vedere si ca suplimentar pensiei, unii judecatori constitutionali beneficiaza si de alte drepturi legale aferente functiilor publice detinute anterior (indemnizatii pentru limita de varsta acordate fostilor parlamentari sau alte profesii).
Asadar, scopul acordarii unei sume egale cu indemnizatia neta de 6 luni de activitate, si anume asigurarea unei tranzitii financiare la final de mandat, este deja atins prin regimul pensiei de serviciu care ofera un venit consistent imediat dupa incetarea mandatului, indiferent de varsta beneficiarului. Mentinerea indemnizatiei speciale pentru judecatorii constitutionali ridica probleme de echitate fata de alte categorii de personal din sistemul public. Egalitatea in drepturi reglementata de art. 16 din Constitutia Romaniei, republicata potrivit careia cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari, implica faptul ca toate categoriile de angajati la stat nu beneficiaza de prime”.