Grid star
eveniment

LEGEA OFFSHORE: REDUCEREA DEPENDENTEI DE RUSIA – S-a anuntat cand ies primele gaze din Marea Neagra

Liderii Coalitiei au depus vineri, 15 aprilie 2022m Legea offshore in Parlament. Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat ca acest proiect deblocheaza investitiile din Marea Neagra si reduce dependenta de gazul rusesc, oferind Romaniei sansa de a deveni lider regional, iar romanilor acces la gaze mai ieftine.

Potrivit lui Ciolacu, proiectul asigura independenta energetica a Romaniei si reduce dependenta de gazul rusesc, prin stimularea investitiilor in extractia de gaze naturale.
Legea depusa stabileste un regim fiscal competitiv in asa fel incat impartirea veniturilor sa se faca intr-un procent aproximativ de 60 % (statul roman) – 40% (investitorul); Liderul PSD a precizatintr-o postare pe facebook ca legea asigura stabilitatea si predictibilitate legislativa pentru investitori in offshore in Marea Neagra, precum si in onshore de mare adancime (exploatari pe uscat, de mare adancime).

Lucrari avansate

Primele gaze din Marea Neagra vor iesi in a doua partea a acestui an si aici vorbim de o productie de circa 1 miliard de metri cubi anual – Investitorii de la Black Sea Oil and Gas sunt in faza avansata a lucrarilor, avand deja procesul verbal de receptie la finalizarea lucrarilor”.

Iata anuntul lui Marcel Ciolacu

Am depus azi in Parlament, ca lideri ai Coalitiei, Legea offshore. Acest proiect deblocheaza investitiile din Marea Neagra si reduce dependenta de gazul rusesc, oferind Romaniei sansa de a deveni lider regional, iar romanilor acces la gaze mai ieftine.

Legea offshore reduce dependenta de gazul rusesc !!!

Iata ca acum, in sfarsit, aceasta lege, care este o prioritate a Coalitiei, este depusa in Parlament, si avem o majoritate care intelege importanta acestor investitii, legea urmand sa fie adoptata cat mai repede;
• Proiectul asigura independenta energetica a Romaniei si reduce dependenta de gazul rusesc, prin stimularea investitiilor in extractia de gaze naturale;
• Legea depusa stabileste un regim fiscal competitiv in asa fel incat impartirea veniturilor sa se faca intr-un procent aproximativ de 60 % (statul roman) – 40% (investitorul);
• Foarte important: Legea asigura stabilitatea si predictibilitate legislativa pentru investitori in offshore in Marea Neagra, precum si in onshore de mare adancime (exploatari pe uscat, de mare adancime)
.

Ce trebuie sa retinem: Primele gaze din Marea Neagra, in a doua parte din acest an !!!

• Primele gaze din Marea Neagra vor iesi in a doua partea a acestui an si aici vorbim de o productie de circa 1 miliard de metri cubi anual – Investitorii de la Black Sea Oil and Gas sunt in faza avansata a lucrarilor, avand deja procesul verbal de receptie la finalizarea lucrarilor.
• Totodata, legea stabileste acelasi cadru fiscal pentru investitii offshore si onshore de adancime, practic urgentand investitiile onshore de la Caragele, judetul Buzau, cel mai mare zacamant de gaze descoperit in ultimii 30 de ani in Romania.
• La zacamantul Caragele estimam inceperea exploatarii la inceputul anului 2024.
• La perimetrul Neptun Deep vor incepe lucrarile anul viitor si primele gaze naturale vor veni cel mai devreme la sfarsitul anului 2026 – inceputul anului 2027.

Ce va obtine Romania de pe urma acestei legi? Independenta si securitate energetica !!!

• Romania va avea surplus de gaze naturale, practic dublandu-si productia cu mult peste necesarul actual de consum intern, dar si timp suficient sa se pregateasca pentru a dezvolta industrii care sa consume gazul in tara.
• De asemenea, tara noastra va deveni un furnizor de securitate energetica regionala. Este evident ca atunci cand oferta de gaze va fi mai mare decat cererea de pe piata interna oferta va scadea, iar romanii vor benefica de preturi mai mici”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani