Grid star
eveniment

Legea salarizarii, adoptata de Senat. Se modifica sistemul de acordare a sporurilor pentru bugetari. Guvernul nu a sustinut proiectul (Document)

Senatul va lua act in sedinta de luni, 8 aprilie 2024, de implinirea termenului de adoptare tacita cu privire la proiectul de lege privind unele masuri in domeniul salarizarii personalului platit din fonduri publice initiat de mai multi parlamentari ai Partidului National Liberal (PNL) prin care sporurile bugetarilor se introduc in salariul de baza. Proiectul va fi trimis pentru dezbatere in Camera Deputatilor, for decizional.

Guvernul s-a opus acestei initiative legislative. Executivul arata in punctul de vedere ca o astfel de interventie legislativa, respectiv introducerea in salariul de baza/solda de functie/salariul de functie, sub forma unei majorari a sporurilor pentru conditii de munca, este de natura a crea dezechilibre intre diferite categorii de personal carora le corespunde aceeasi functie pe acelasi palier ierarhic. Guvernul precizeaza ca sporul pentru conditii de munca este bine reglementat si depinde de indeplinirea unor conditii, iar cuantumul acestuia poate fi variabil, si nu poate face parte din salariul de baza.

Se invoca discriminari in randul angajatilor

Expunerea de motive a proiectului de lege mentioneaza ca aplicarea deficitara si neunitara a Legii-cadru 284 din 28 decembrie 2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice si, ulterior, a Legii-cadru 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, a generat multiple discriminari in randul angajatilor din sectorul public, precum si o reprezentare deficitara a politicii salariale in sectorul public.

Astfel, desi legiuitorul a prevazut o ierarhizare a functiilor publice in baza unor coeficienti si in temeiul complexitatii muncii si al pregatirii profesionale, modificarile legislativ succesive, operate de regula prin intermediul ordonantelor de urgenta, aparent nesemnificative, prin care au fost introduse unele sporuri salariale pentru conditii de munca, au generat distorsiuni majore intre valoarea salariului de baza, a soldei de functie/salariului de functie si indemnizatiile de incadrare si cuantumul sporurilor pentru conditii de munca, sustin initiatorii.
Concret, initiatorii sustin ca sporurile reglementate in aceste conditii variaza de la 10%-15% si ajung pana la 100% si chiar si peste aceasta valoare, pentru anumite functii de executie si pentru unele familii ocupationale, generand o imagine distorsionata asupra veniturilor brute totale ale angajatilor din sectorul public:
“Asadar, propunem ca incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei propuneri legislative, cuantumul brut al sporurilor pentru conditii de munca prevazute de Legea-cadrul nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de anexele acesteia, acordat pentru luna anterioara, sa se introduca in salariul de baza, solda de functie/salariul de functie si indemnizatiile de incadrare, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.
Prin masurile propuse, cuantumul niciunui salariu, solda de functie/salariu de functie si indemnizatie de incadrare nu va scadea, ci sporurile pentru conditii de munca vor fi integrate in salariul de baza, solda de functie/salariul de functie si indemnizatiile de incadrare”. 


>>Proiectul de lege privind unele masuri in domeniul salarizarii personalului platit din fonduri publice

>> Expunerea de motive a proiectului privind unele masuri in domeniul salarizarii personalului platit din fonduri publice

>>Punctul de vedere al Guvernului 


 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani