Grid star
eveniment

SAPTAMANA DE LUCRU DE 4 ZILE IN ROMANIA – Senatul decide luni. Termenul de adoptare tacita se implineste in 25 mai (Document)

Senatul are pe ordinea de zi a sedintei din 23 mai 2022 proiectul privind saptamana de lucru de 4 zile in Romania. Este vorba despre propunerea legislativa pentru modificarea Legii 53/2003 - Codul Muncii. Termenul de adoptare tacita se implineste in 25 mai, daca legea nu va fi supusa la vot pana atunci, insa forul decizional este Camera Deputatilor.

Mai multi parlamentari au initiat un proiect de lege care introduce si in Romania saptamana de lucru de 4 zile, pentru ca angajatii sa beneficieze de un weekend de trei zile libere.
Potrivit expunerii de motive, chiar daca se poate aplica in practica un normativ privind timpul de lucru intre angajator si angajat, se considera ca este necesar introducerea acestui aspect si in Codul Muncii pentru o legitimare si o sustinere a productivitatii muncii. Motivarea initiatorilor este:

-tinerii absolventi de studii superioare, precum si persoanele intre 25- 40 ani, care sunt extrem de adaptabile o sa le fie mai usor sa se integreze la acest program;
-persoanele cu familii (1-2 copiii) de peste 30 de ani vor accepta aceasta transformare ca pe un impuls pentru petrecerea timpului liber pentru o perioada mai indelungata alaturi de cei dragi.

Perioada de acomodare

"Conform specialistilor in resurse umane, perioada de adaptare ia un astfel de program depinde de la om la om, dar in medie un astfel de obicei se formeaza cam in trei luni. In acelasi timp, fiecare angajator (fie din mediul privat sau public) trebuie sa isi asume ca, cel un putin un timp, randamentul oamenilor nu o sa fie acelasi ca inainte de schimbarea programului. Dar, odata ce trece perioada de acomodare, poate creste productivitatea muncii, totul depinde foarte mult de domeniul de activitate", arata initiatorii.

Weekend prelungit

In expunerea de motive se mai precizeaza ca dupa ce angajatul va trece de perioada de acomodare, va realiza ca are la dispozitie un weekend prelungit, in care se odihneste mult mai bine tinand cont de cele trei zile libere. In acelasi timp, la nivel macro-economic s-ar crea impusul unei cresteri a consumului si implicit a vanzarilor si profitului in domeniul alimentatiei publice, serviciilor si turismului, datorat acestui gen de weekend prelungit.

Proiectul propune o durata a timpului de lucru si de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe saptamana, astfel incat angajatii sa lucreze doar 4 zile pe saptamana si sa aiba un weekend de trei zile.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani