Grid star
eveniment

LISTA MARILOR CONTRIBUABILI – Sunt peste 3.000 firme. S-au facut 16 modificari in 19 ani (Document)

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a actualizat lista marilor contribuabili. In prezent, numarul acestora depaseste 3.200 de firme.

In perioada 2003-2022, numarul de contribuabili administrati a fost modificat de 16 ori. Astfel, la inceput existau 446 de contribuabili incadrati in aceasta categorie iar, in prezent, numarul depaseste 3.200 de contribuabili. Criteriile de selectie care au stat la baza intocmirii listelor marilor contribuabili au avut in vedere evolutiile economice si bugetare din perioadele de referinta.

Potrivit ANAF, inca din 2001 Fondul Monetar International (FMI) a recomandat Romaniei organizarea unei structuri de administrare a contribuabililor mari. Propunerea a pornit de la analiza evolutiei economice interne, influentata major de schimbarile structurale la nivel mondial si de tendintele de globalizare ale afacerilor - ca modalitati tot mai sofisticate de evaziune si frauda fiscala cu care se confrunta administratia fiscala.

FMI a recomandat mai multor tari, in special celor in care a desfasurat misiuni in perioada respectiva (1999-2001), ca la infiintarea unei structuri de mari contribuabili in cadrul administratiilor fiscale sa se foloseasca mai multe criterii care sa reflecte cat mai bine potentialul de plata al contribuabililor si anume: veniturile anuale din vanzari sau cifra de afaceri, valoarea activelor, nivelul importurilor sau/si al exporturilor sau tipul de activitate economica.

Dintre acestea, cifra de afaceri/veniturile anuale din vanzari a fost recomandat ca si criteriu de baza:

"La acea data, numeroase administratii fiscale mature implementasera deja aceasta masura de clasificare a contribuabililor pornind de la ideea maximizarii eforturilor necesare sustinerii categoriei de contribuabili cu cel mai mare aport fiscal (spre exemplu: Franta, Marea Britanie, Spania, Suedia)”, arata ANAF.

Criteriile

La intocmirea celei mai recente liste a marilor contribuabili, criteriile de selectie care au stat la baza sunt:

1. Criteriul de baza – valoric agregat rezultatul agregarii a 3 indicatori, selectati din punct de vedere economic si bugetar in urmatoarele proportii: cifra de afaceri - 50% (raportata in situatiile financiare incheiate la data de 31 decembrie 2020 sau decontul de TVA aferent anului 2020), volumul obligatiilor fiscale datorate – 30% (declarate de catre contribuabili, conform declaratiilor depuse catre contribuabili in cursul anului 2020), volumul cheltuielilor cu personalul – 20% (raportate in situatiile financiare incheiate la data de 31 decembrie 2020 sau cele raportate prin declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, a impozitului pe venit si a evidentei nominale a persoanelor asigurate - D112 aferente anului 2020);

2. Criteriul specific de activitate desfasurat (BNR, societati bancare, societati de asigurari, societati de investitii financiare, Societatea Romana de Televiziune, Societatea Romana de Radiodifuziune) Totodata, lista contribuabililor mari este supusa modificarii continue si ca urmare a fuziunilor, divizarilor, infiintarilor sau desfiintarilor de grup fiscal unic.

*Cititi aici lista marilor contribuabili

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani