Grid star
eveniment

CIOLACU ANUNTA SCADEREA PRETURILOR – Seful Executivului spune ca sunt cu 30-40% mai mici. Isi trimite ministrii in inspectie

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 10 august 2023, ca preturile la alimente au scazut. Potrivit acestuia, sunt preturi cu 30-40% mai mici la anumite produse de baza.

Ciolacu a precizat si ca inflatia este cu o singura cifra. Primul-ministru a spus ca ministrul Agriculturii merge zilnic in supermarket-uri sa vada preturile, lucru pe care ar trebui sa-l faca fiecare demnitar, in magazinele din toata tara.

Ciolacu i-a indemnat pe ministrii sa faca personal acest lucru.

Iata declaratiile facute de Marcel Ciolacu:

La 10 zile dupa intrarea in vigoare a Ordonantei privind reducerea preturilor la alimentele de baza, toata lumea vede ca exista o scadere semnificativa la anumite produse fata de tarifele de luna trecuta. Mai mult, putem observa cu totii ca produsele alimentare nu s-au mai scumpit. Practic, ordonanta isi atinge scopul. Si doresc sa il felicit pe domnul ministru al Agriculturii, Florin Barbu, pentru perserverenta. A lucrat din greu ca sa putem adopta aceasta masura esentiala, iar acum domnul ministrul merge zilnic in supermarket-uri sa vada preturile. Cred ca fiecare ministru si demnitar trebuie sa faca la fel, in magazinele din toata tara.

In loc de inventii precum penuria, falimentul si alte grozavii, astazi, realitatea arata ca sunt preturi cu 30-40% mai mici la anumite produse de baza. Mai mult, inflatia este cu o singura cifra. Acesta este adevarul”.

Prevederile OUG

Potrivit OUG, se limiteaza adaosurile comerciale practicate in mod specific asupra produselor, dupa cum urmeaza:

a) cota de adaos comercial practicata de procesator poate fi de maximum 20%, fata de costul de productie al produsului, calculat potrivit reglementarilor contabile in vigoare, in care sunt incluse cheltuielile directe si indirecte;

b) cota de adaos comercial practicata in mod cumulat pe intreg lantul de distributie, indiferent de numarul distribuitorilor de pe lant, poate fi de maximum 5% fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile operationale;

c) cota de adaos comercial practicata de comerciant la vanzarea cu amanuntul si cash&carry poate fi de maximum 20% fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile directe si indirecte ale comerciantului. In cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse si remizele si risturnele.

​ Alimentele cu adaos limitat

1. Paine alba simpla cu gramaj cuprins intre 300-500 grame, fara specialitati;

2. Lapte de vaca de consum 1L, grasime 1,5% cu exceptia UHT

3. Branza telemea de vaca vrac;

4. Iaurt simplu din lapte de vaca, 3.5% grasime, cu gramaj maxim 200 grame;

5. Faina alba de grau ”000” 1 Kg;

6. Malai 1 kg;

7. Oua de gaina calibrul M 10 buc;

8. Ulei de floarea-soarelui 1L;

9. Carne proaspata pui;

10. Carne proaspata porc;

11. Legume proaspete vrac;

12. Fructe proaspete vrac;

13. Cartofi proaspeti albi vrac;

14. Zahar alb tos 1 Kg

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani