Grid star
eveniment

FMI CERE TAXE MAI MARI PE PROPRIETATI – Fondul, nemultumit de taxa de 1% pe marile companii si banci

Fondul Monetar International (FMI) recomanda Romaniei sa introduca impozite mai mari pe proprietati, si se declara nemultumit de taxa de 1% pe marile companii si banci, si asta pentru ca ar pune presiune pe cele care au marje mici de profit.

Intr-un raport al FMI obtinut de Digi24 se vorbeste despre noi masuri in plus fata de cele trecute recent prin Parlament, care sa creasca veniturile in urmatorii doi ani cu 2% din PIB, adica peste 30 de miliarde de lei. FMI recomanda si cresterea taxarii pentru proprietati. Se mai arata ca pachetul fiscal adoptat recent (click aici pentru a citi) reprezinta un prim pas important in vederea reducerii deficitului fiscal ridicat:

Noul pachet fiscal imbunatateste conceptia politicilor in anumite domenii. Acesta largeste baza de impozitare si imbunatateste veniturile prin limitarea scutirilor pentru lucratorii din sectoarele agricol, al constructiilor, al prelucrarii alimentelor si al tehnologiei informatiei, precum si prin limitarea numarului de bunuri care fac obiectul cotelor reduse de TVA. Aceste masuri imbunatatesc echitatea si sprijina ajustarea fiscala intr-un mod favorabil cresterii economice. Cresterea impozitului pe microintreprinderi va creste veniturile fiscale. dar pentru a elimina cu adevarat aceasta portita de scapare, pragul de inregistrare ca microintreprindere ar trebui sa fie redus in continuare.

Eliminarea privilegiilor

In plus, impozitele pe cifra de afaceri aplicate bancilor si marilor intreprinderi reprezinta o povara inechitabila pentru intreprinderile cu marje reduse si pot slabi si mai mult intermedierea financiara. In acest scop, masurile-cheie care trebuie avute in vedere sunt:

(i) eliminarea scutirilor, privilegiilor si portitelor de scapare ramase;

(ii) continuarea alinierii TVA;

(iii) punerea in aplicare a impozitului pe proprietate reformat;

(iv) utilizarea politicii fiscale pentru a promova utilizarea eficienta a energiei si, in sens mai larg, pentru a favoriza tranzitia catre o economie neutra din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon”, se arata in raportul FMI.

Intalnire la Guvern

Potrivit unui comunicat al Guvernului dat miercuri, 4 octombrie 2023, dupa intalnirea premierului cu delegatia Fondului, seful misiunii in Romania, Jan Kees Martijn, a apreciat imaginea de care se bucura economia Romaniei, care inregistreaza crestere si are un rol pregnant in regiune. De asemenea, seful misiunii FMI a afirmat ca pachetul fiscal anuntat de Guvern este un pas important in directia corecta, iar reforma ANAF este esentiala. In acest context, reprezentantii delegatiei au mentionat ca FMI va continua sa sprijine, prin acordarea consultantei tehnice, reformarea si digitalizarea ANAF. Totodata, seful misiunii FMI in Romania a aratat ca discutiile cu Banca Nationala a Romaniei au relevat faptul ca sistemul monetar este sanatos si stabil.

Iata comunicatul Executivului:

Premierul Marcel Ciolacu a avut la Palatul Victoria o intalnire cu delegatia Fondului Monetar International condusa de Jan Kees Martijn, aflata in Romania pentru misiunea anuala de evaluare. Guvernul Romaniei este puternic angajat in sustinerea cresterii economice, reducerea cheltuielilor publice si combaterea evaziunii fiscale, a afirmat prim-ministrul Ciolacu in cadrul intalnirii cu delegatia FMI in care a fost analizata evolutia economiei romanesti, in contextul provocarilor din ultima perioada.

'Cresterea noastra economica se bazeaza pe investitii. Sustinem cu prioritate proiectele de infrastructura, in special in transporturi, avand in vedere faptul ca investitiile in acest domeniu au cel mai mare grad de multiplicare in economie. Acordam aceeasi atentie proiectelor de investitii in sanatate si educatie pentru ca, in egala masura, ne preocupa cresterea calitatii vietii cetatenilor nostri”, a subliniat seful Executivului.

De asemenea, prim-ministrul a mentionat proiectele guvernamentale pentru sustinerea directa a dezvoltarii si investitiilor in sectorul materialelor de constructii si in industria alimentara, domenii importante pentru economia romaneasca.

Premierul a punctat si importanta proiectului de lege asupra caruia Guvernul si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului pentru consolidarea veniturilor bugetare.

Prioritate nationala

'Pentru reducerea cheltuielilor bugetare si combaterea evaziunii fiscale, digitalizarea ANAF in ritm accelerat este prioritate nationala. Toate institutiile statului cu atributii in domeniu – Ministerul Justitiei, Ministerul Finantelor, ANAF - au ca prioritate stabilirea de masuri speciale pentru combaterea evaziunii si pentru cresterea colectarii veniturilor bugetare. Totodata, prin proiectul de lege asupra caruia ne-am angajat raspunderea in fata Parlamentului vom crea cadrul legal pentru ca ministerele sa se reorganizeze prin desfiintarea sau comasarea autoritatilor din subordine', a declarat Ciolacu.

Seful misiunii FMI in Romania, Jan Kees Martijn, a apreciat imaginea de care se bucura economia Romaniei, care inregistreaza crestere si are un rol pregnant in regiune.

De asemenea, seful misiunii FMI a afirmat ca pachetul fiscal anuntat de Guvern este un pas important in directia corecta, iar reforma ANAF este esentiala. In acest context, reprezentantii delegatiei au mentionat ca FMI va continua sa sprijine, prin acordarea consultantei tehnice, reformarea si digitalizarea ANAF.

Totodata, seful misiunii FMI in Romania a aratat ca discutiile cu Banca Nationala a Romaniei au relevat faptul ca sistemul monetar este sanatos si stabil”.

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani