Grid star
eveniment

MASA GRATUITA PENTRU ELEVI – Legea Educatiei, in Parlament. Modificarile (Document)

Proiectul pentru modificarea Legii educatiei nationale a fost depus in Senat. Propunerea legislativa vizeaza extinderea programului-pilot "Masa calda in scoli” prin acordarea posibilitatii legale a consiliilor locale si judetene sa asigure masa gratuita in crese, gradinite, centre de zi, scoli, sau prin servicii de catering, din bugetele locale, in limita sumelor prevazute distinct cu aceasta destinatie.

Initiatorii arata ca in urma acestei modificari legislative, programul "Masa Calda in scoli” poate fi implementat si la nivelul unitatilor de invatamant, atat cu program normal, cat si in cele cu program prelungit sau cele in care se organizeaza programe "Scoala dupa scoala”. Pe de alta parte, pot fi incluse toate scolile care in prezent nu au fost selectate in programul "Masa Calda", acolo unde autoritatile locale au resursele bugetare necesare si decid acest lucru prin hotarari de consiliu, dar si cresele, centrele de zi si gradinitele:

Fara impact financiar asupra Bugetului de Stat

"Asadar, se extinde la mai multi copii programul "Masa Calda in scoli”, fara a avea insa niciun fel de impact financiar asupra Bugetului de Stat sau a Ministerului Educatiei, fiind un program complementar la cel deja existent, astfel incat sa se ofere o masa in cresele, centrele de zi, gradinitele si scolile pentru care autoritatile locale au posibilitate financiara, dar nu au putut oferi acest lucru in lipsa cadrului legal.

Accesul la educatie

Introducerea posibilitatii legale a consiliilor locale si consiliilor judetene care doresc asigurarea de masa gratuita in cantinele scolare sau prin servicii de catering, din bugetele locale, are in vedere asigurarea necesarului de hrana pentru fiecare copil, astfel incat sa nu fie afectata sanatatea acestora, precum si accesul la educatie.
Prin aceasta lege, alaturi de alte masuri compelementare, se va stimula motivarea pentru invatare si va creste eficienta efortului intelectual al copiilor din unitatile de invatamant, printr-o alimentatie echilibrata. In prezent, cadrul legal in vigoare nu asigura solutii viabile care sa permita un acces nediscriminatoriu la educatie. In lipsa adoptarii prezentei legi, exista un risc crescut de a nu se realiza incluziunea educationala a tuturor elevilor”,
se mai arata in nota de fundamentare.

*Cititi aici proiectul de lege

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani