Grid star
eveniment

LEGEA ASTEPTATA DE MILIOANE DE ROMANI, IN PARLAMENT - Modificarea Codului Muncii. Schimbarile dorite (Document)

Proiectul de lege care prevede ca zilele de sarbatoare legale care cad in weekend sa se acorde ulterior a fost depus in Parlament. Astfel, daca initiativa va fi votata, se va putea beneficia de respectiva zi si nu se va pierde daca "cade” sambata sau duminica. Este vorba despre propunerea legislativa pentru modificarea si completarea art.139 din Legea 53/2003 — Codul muncii.


Initiatorii arata ca depinzand de anul calendaristic, sunt incidente situatii in care unele dintre zilele de sarbatoare legala coincid cu zilele de repaus saptamanal, astfel ca salariatii nu beneficiaza de drepturile legale prevazute la art. 139, alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii.

Astfel, legiuitorul doreste ca atunci cand este incidenta situatia suprapunerii zilelor de sarbatoare legala in care nu se lucreaza cu zilele de repaus saptamanal, zilele libere sa se acorde in zilele care succeda celor de repaus saptamanal si, astfel, sa obtina scopul dorit, acela ca angajatii sa se bucure de acest beneficiu.

Sase sarbatori sunt in weekend

In expunerea de motive se arata ca anul acesta, angajatorii vor fi obligati sa acorde salariatilor noua zile libere, si asta pentru ca din totalul sarbatorilor legale, noua vor fi in cursul saptamanii, iar restul de sase, in weekend. De asemenea, se urmareste ca zilele de sarbatoare legala sa nu depinda de o situatie fortuita din punct de vedere calendaristic, ci in orice an cetatenii sa beneficieze efectiv de zile libere.

Dorinta legiuitorului

Initiatorii arata ca daca nu s-ar realiza aceasta modificare legislativa, zilele de sarbatoare legala care se suprapun peste zilele de repaus saptamanal nu ar mai avea valoarea de zile nelucratoare, asa cum doreste legiuitorul, deoarece zilele de repaus saptamanal sunt deja zile nelucratoare.

"Exemplificam:

-in cazul primei zile de Paste care intotdeauna se suprapune peste o zi de repaus (duminica) aceasta va fi acordata ca zi libera in ziua de marti imediat urmatoare celei de a doua zi de Paste declarata zi libera ca zi de sarbatoare legala. Situatia este identica pentru ziua de sarbatoare de Rusalii.
Asadar, prin aceasta initiativa legislativa, textul de la alineatul (2) al articolul 139 din Legea nr. 53/2003 — Codul muncii, care prevede ca ‘acordarea zilelor libere se face de catre angajator’se va completa cu urmatoarea teza: ‘In situalia in care zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza se suprapun peste zilele de repaus saptamanal, de regula sambata si duminica, zilele libere se acorda in zilele care succeda celor de repaus saptamanal”
.

*Expunerea de motive

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani