Grid star
eveniment

LEGE PENTRU CONTRACTELE DE MUNCA PART-TIME – Proiectul care prevede impozitarea dupa numarul de ore lucrate, adoptat tacit de Senat. In prezent, taxarea se face raportat la salariul minim brut pe tara (Document)

S-a implinit termenul de adoptare tacita pentru proiectul de lege care prevede ca munca part-time sa fie din nou impozitata dupa numarul de ore lucrate, si nu raportat la salariul minim brut pe tara. Senatul va lua act in sedinta de luni, 15 mai 2023, de implinirea termenului, 10 mai.

Potrivit initiatorilor, prin Ordonanta Guvernului 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale a fost introdusa o masura profund inechitabila - suprafiscalizarea contractelor de munca cu timp partial. Acestia sustin ca in trecut se demonstrase ca masura este ineficienta economic si fiscal, si a dus la scaderea numarului de contracte de munca cu timp partial, cresterea evaziunii fiscale, cresterea muncii la negru, scaderea veniturilor bugetare din contributii de asigurari si din impozitul pe veniturile salariale.

Baza de calcul

Astfel, proiectul de lege adoptat tacit prevede ca baza de calcul pentru contributiile de asigurari (sociale/de sanatate) datorate de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu timp partial, sa fie reprezentata de venitul efectiv realizat, si nu prin raportare la salariul minim tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.

Reducerea muncii la negru

"Impactul bugetar al prezentei legi va fi unul semnificativ pozitiv, in conditiile in care se estimeaza o revigorare a inregistrarii de noi contracte de munca part-time (cu timp partial) si o reducere semnificativa a muncii la negru. Astfel, impactul bugetar va fi pozitiv atat pe componenta de venituri (cresterea incasarilor din contributii de asigurari si impozit pe salarii), cat si pe componenta cheltuieli (diminuarea cheltuielilor de asistenta sociala)”, se arata in nota de fundamentare.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani