Grid star
eveniment

FINANTAREA TURISMULUI: 20 DE MILIOANE EURO – Contractele au fost semnate. Obiectivele care vor fi finantate

Contractele de finantare pentru alte patru rute turistice si culturale din Programul „Romania atractiva” au fost semnate de catre ministrul Investitiilor, Marcel Bolos.
 
Valoarea totala a contractelor incheiate pentru ruta culelor, ruta curiilor, ruta satelor traditionale si ruta Delta Dunarii este de peste 20 milioane euro, suma ce va fi investita prin componenta 11 – Turism si cultura a Planul National de Redresare si Rezilienta. 

 
Prin contractele semnate, vor fi finantate:

 Ruta satelor cu arhitectura traditionala: 9,78 milioane euro

 In mediul rural romanesc, imaginea care, in mod traditional, confera valoare culturala localitatilor, garanteaza calitatea vietii in comunitate si prezinta atractivitate pentru vizitatori a avut de suferit mult in ultimii ani. Cateva exemple de comunitati care vor fi sprijinite sunt comuna Saschiz din judetul Mures, comuna Biertan din judetul Sibiu, comuna Arpasu de Jos in judetul Sibiu, comuna Ciucsangeorgiu din judetul Harghita si comuna Rosia Montana din judetul Alba.

 Ruta curiilor: 7,88 milioane euro

 Curia reprezinta ansamblul unei curti senioriale sau nobiliare, ce combina caracteristicile stilului Renasterii, Barocului si Neoclasicismului cu particularitatile arhitecturii populare. Cele mai multe dintre curii au fost construite intre secolele al XVII-lea si al XIX-lea. Ruta va cuprinde cele mai reprezentative curii din Transilvania, inclusiv restaurarea unui numar de cinci curii din judetele Covasna, Harghita, Satu Mare, Bihor si Cluj.


 Ruta culelor: 2,48 milioane euro

 Culele erau locuintele boierilor, construite in vederea apararii avutului si vietii membrilor familiilor acestora impotriva invaziilor, fiind constructii semifortificate specifice secolelor XVIII si XIX, raspandite in spatiul balcanic. In Romania, culele se intalnesc preponderent in regiunea deluroasa a Olteniei, dar se mai gasesc si in zona de campie a Munteniei, in Bucuresti si in judetele Arges si Teleorman. Contractele de finantare pentru restaurarea a doua cule care vor fi incluse in ruta dedicata: Cula Tudor Vladimirescu (judetul Mehedinti) si Cula Glogovenilor (judetul Gorj) au fost semnate.

 Ruta Delta Dunarii: 0,57 milioane euro

 In Delta Dunarii, relatia dintre resursele naturale si comunitatea de pescari a creat un spatiu si un peisaj cultural unic ce se doreste sa fie protejat ca patrimoniu cultural si natural si valorificat prin turism cultural. Proiectul propune o abordare inovativa in care patrimoniul local devine factor principal de dezvoltare durabila intr‑o arie protejata naturala. Se vor restaura 30 obiective de peisaj cultural, care vor fi incluse intr-un traseu turistic, iar astazi a fost semnat contractul de finantare pentru obiectivele din localitatile Chilia Veche si Periprava.

Bani din PNRR

 Prin Componenta 11 – Turism si cultura din Planul National de Redresare si Rezilienta al Romaniei sunt alocate peste 100 milioane euro pentru promovarea a 12 rute turistice si culturale din Romania:
-Ruta castelelor – 30 de obiective promovate, 5 castele restaurate;
-Ruta curiilor din Transilvania – 25 de obiective promovate, 5 curii restaurate;
-Ruta culelor – 15 obiective promovate, 5 cule restaurate;
-Traseul gastronomiei traditionale romanesti – 30 de obiective promovate;
-Ruta bisericilor fortificate – 20 de obiective promovate;
-Ruta bisericilor de lemn – 30 de obiective promovate, 10 biserici restaurate;
-Ruta manastirilor din zona Moldovei – 30 de obiective promovate, 5 manastiri restaurate;
-Ruta Sfantul Ladislau pe teritoriul Romaniei – 20 de obiective promovate, 5 obiective restaurate;
-Ruta castrelor romane – 20 de obiective promovate, 5 castre restaurate;
-Ruta cetatilor – 30 de obiective promovate, 5 cetati restaurate;
-Refacerea peisajului cultural din Delta Dunarii in vederea cresterii atractivitatii zonei – 30 de obiective promovate, 30 de obiective restaurate (gospodarii);
-Ruta satelor cu arhitectura traditionala – 20 de obiective promovate, 150 de case traditionale restaurate din cele 20 de sate cu arhitectura traditionala. 
In cursul saptamanii trecute, au fost semnate contacte de finantare in valoare de 68,5 milioane euro pentru investitii in obiectivele incluse in sase rute culturale si turistice din Programul „Romania atractiva”: ruta castrelor, ruta castelelor, cetatilor, ruta Sfantului Ladislau, a bisericilor de lemn si ruta manastirilor din zona Moldovei. 
De asemenea, in cadrul aceleiasi componente a Planului National de Redresare si Rezilienta au fost semnate contracte in valoare totala de 59 milioane de euro pentru infiintarea, modernizarea si restaurarea a 8 muzee si memoriale: Muzeul National de Istorie a Evreilor si al Holocaustului din Romania si Memorialul „Inchisoarea Tacerii” Ramnicu Sarat, Muzeul identitatilor si conflictelor transilvanene,  Memorialul Revolutiei-decembrie 1989, Memorialul Victimelor, Muzeul Industrializarii fortate si al dezradacinarii, Rapa Robilor si Muzeul ororilor comunismului. 
Componenta 11 – Turism si Cultura din PNRR, prin care sunt finantate aceste investitii, dispune de o alocare totala de 449 milioane de euro.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani