Grid star
eveniment

SE SCHIMBA CODUL MUNCII – Angajatorii vor fi obligati sa mareasca salariile celor care lucreaza de mai mult de doi ani. Prevederea se aplica doar celor care au salariul minim

Se modifica Codul Muncii in ceea ce priveste salariile. Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2024, angajatorii vor fi obligati sa mareasca remuneratia celor platiti cu salariul minim.

Concret, romanii platiti cu salariul minim pe economie si care sunt angajati cu contract de munca de 24 luni vor castiga mai mult. Acestia nu vor mai putea fi platiti cu salariul minim. Masura apare in Ordonanta de Urgenta 142/2021 si prevede ca incepand cu 1 ianuarie 2022, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioada de maxim 24 de luni de la momentul incheierii contractului individual de munca. Adica pana la inceputul lui 2024.

Iata prevederea:

"Incepand cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioada de maxim 24 de luni, de la momentul incheierii contractului individual de munca.

Dupa expirarea perioadei respective, acesta va fi platit cu un salariu de baza superior salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Prevederile se aplica si pentru salariatul platit cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, care are deja incheiat un contract individual de munca, perioada de maxim 24 de luni fiind calculata incepand cu data de 1 ianuarie 2022”.

Marire de 300 lei

In septembrie, Guvernul a marit salariul minim de la 3.000 lei la 3.300 lei. In iunie 2023, castigul salarial mediu brut a fost 7.364 lei, cu 135 lei (+1,9%) mai mare decat in luna mai 2023. Castigul salarial mediu net a fost 4.600 lei, in crestere cu 57 lei (+1,3%) fata de luna mai 2023.

Potrivit Institului National de Statistica, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (10.862 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (2.525 lei).

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani