Grid star
eveniment

SCUTIRE DE IMPOZIT PE DIVIDENDE – Sunt vizate fondurile de pensii: "Revenirea la continutul prevederilor fiscale anterioare” (Document)

Proiect de lege depus in Senat de mai multi parlamentari PNL pentru ca fondurilor de pensii private sau facultative sa fie scutite de impozitul pe venitul din dividende de 8%. Printre semnatari se numara si deputatul Dan Vilceanu (foto dreapta, langa Klaus Iohannis). S-ar putea sa fie insa probleme, si asta pentru ca liderul PNl, Nicolae Ciuca, a anuntat ca liberalii sustin  mentinerea impozitului pe dividende la nivelul actual, de 8 la suta.  Asta in conditiile in care se vehicula in spatiul public o majorare (click aici pentru a citi).

Potrivit initiatorilor, pana la intrarea in vigoare a modificarilor aduse Codului fiscal prin O.G. 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, impozitul pe dividende nu se aplica dividendelor incasate de fondurile de pensii administrate privat si de fondurile de pensii facultative.

Astfel, art. 43 alin. (5) lit. a) din Codul fiscal prevedea neaplicarea impozitului pe dividende pentru cele platite de o persoana juridica romana fondurilor de pensii administrate privat si fondurilor de pensii facultative. De asemenea, erau scutite de impozit dividendele platite catre fondurile de pensii nerezidente.

Acum se plateste 8%

"Modificarile aduse Codului fiscal prin O.G. 16/2022 introduc impozitul pe dividende de 8% si dividendelor distribuite/platite fondurilor de pensii administrate privat si/sau fondurilor de pensii facultative. Aceasta prevedere se aplica veniturilor din dividendele distribuite dupa data de 1 ianuarie 2023. Prin prezenta, propunem revenirea la continutul prevederilor fiscale anterioare modificarilor aduse prin O.G. 16/2022”, arata initiatorii.

*Cititi aici expunerea de motive

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani