Grid star
eveniment

SALROM, LA BURSA – Memorandumul a fost aprobat. Ministerul Economiei detine 51% din actiuni, dar nu acestea se tranzactioneaza. Iata cine vinde

Guvernul a aprobat Memorandumul privind admiterea la tranzactionare pe piata reglementata administrata de Bursa de Valori Bucuresti a actiunilor Societatii Nationale a Sarii S.A. printr-o oferta publica initiala de vanzare derulata de catre Fondul Proprietatea S.A.


Prin acest act normativ, Ministerul Economiei isi mandateaza reprezentantii in Adunarea Generala a Actionarilor Societatii Nationale a Sarii- SALROM SA, pentru luarea deciziilor prevazute de lege in vederea derularii ofertei publice initiale de vanzare si admiterii la tranzactionare a actiunilor detinute de Fondul Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti.

Statul, actionar majoritar

Societatea Nationala a Sarii este o companie detinuta de Ministerul Economiei, in proportie de 51%, respectiv de Fondul Proprietatea cu 49%.
Potrivit Executivului, in luna iunie 2021, Fondul Proprietatea a solicitat acordul Ministerului Economiei pentru tranzactionarea actiunilor sale la BVB, printr-o oferta publica initiala de vanzare, iar pe data de 5 iulie 2021, Adunarea Generala a Actionarilor SALROM a aprobat de principiu admiterea la tranzactionare.
Guvernul precizeaza ca aprobarea realizarii demersurilor cu privire la realizarea unei oferte publice initiale de vanzare de catre Fondul Proprietatea nu este de natura sa afecteze participatia statului roman care, in conditiile incheierii cu succes a ofertei publice initiale de vanzare de catre Fondul Proprietatea, va continua sa detina 51% din capitalul social al Salrom pe piata reglementata administrata de Bursa de Valori Bucuresti.

"Prin aprobarea acestui memorandum, se incep demersurile pentru listarea la Bursa a actiunilor SALROM. Acest demers este unul pozitiv, contribuind la cresterea vizibilitatii  si calitatii guvernantei corporative pentru companie. Mai mult, va exista o transparenta si un interes din partea actionarilor de a investi si de a dezvolta Salromul. Investitiile nu se fac numai din surse proprii, ci si prin atragerea unor fonduri, fie ca vorbim de fonduri europene sau de atragerea unor fonduri prin instrumente financiare", a declarat ministrul Economiei, Florin Spataru.

Beneficii pentru companie

Potrivit ministerului Economiei, listarea la Bursa va aduce o serie de beneficii pentru companie, printre care se numara un nivel de incredere mai ridicat in legatura cu activitatile desfasurate si, in consecinta, un risc comercial sau de credit mai redus, flexibilitate sporita prin finantarea planului de dezvoltare utilizand mecanismele pietei de capital, cresterea substantiala a vizibilitatii societatii si calitatii guvernantei corporative.
De asemenea, obtinerea unei evaluari de piata a societatii si finantarea planului de dezvoltare prin mecanismele pietei de capital reprezinta avantaje ca urmare a tranzactionarii SALROM SA.

Fondul Proprietatea vrea sa iasa din actionariat

"Societatea Nationala a Sarii S.A. isi desfasoara activitatea prin 7 sucursale, iar activitatea principala consta in extractia sarii si a altor produse nemetalifer, precum si furnizarea de servicii turistice si de agrement.
Statul Roman, prin Ministerul Economiei detine in prezent 51% din participatie, restul de 49% fiind detinut de Fondul Proprietatea, care iti doreste sa iasa din actionariatul SALROM. Trebuie mentionat ca listarea nu este de natura sa afecteze participatia Statului Roman care, va continua sa detina 51% din capitalul social al companiei”
, arata ministerul Economiei.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani