Grid star
eveniment

PING-PONG CU TICHETELE DE MASA – Dupa ce in iulie 2023 a decis majorarea valorii tichetelor de masa incepand cu 1 ianuarie 2024, Guvernul s-a razgandit. Valoarea tichetelor de masa va ramane plafonata la nivelul din decembrie 2022

Guvernul plafoneaza valoarea tichetelor de masa la valoarea din decembrie 2022, dupa ce nu cu mult timp in urma hotarase cresterea acesteia. Prevederea apare in  Ordonanta de Urgenta privind unele masuri fiscal bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, pentru modificarea si completarea unor acte normative precum si pentru prorogarea unor termene adoptata de Guvern joi seara, 14 decembrie 2023.

Astfel, Executivul a aprobat in iulie 2023, la propunerea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, majorarea valorii tichetului de masa in contextul scaderii puterii de cumparare a populatiei, ca urmare a razboiului din Ucraina si a liberalizarii preturilor la energie. Avand in vedere ca valoarea acestor tichete a ramas neschimbata in ultimele doua semestre, desi pretul alimentelor cat si al utilitatilor au crescut semnificativ, Guvernul a decis la acel moment majorarea in doua etape a acestei valori: de la 30 de lei la 35 de lei, incepand cu data de 1 august 2023, respectiv 40 de lei din 1 ianuarie 2024. De asemenea, tot atunci, Executivul a stabilit ca nivelul nominal al tichetului de masa, de pana la 40 lei/tichet/zi, se va aplica si in primele doua luni ale semestrului II ale anului 2024, respectiv august 2024 si septembrie 2024.

Iata insa ca la jumatate de an distanta, Guvernul revine si decide ca valoarea tichetelor de masa sa ramana in 2024 la nivelul din 2023, adica sa nu existe nicio crestere. Astfel, potrivit OUG adoptata de Guvern si prezentata de catre Economedia: “Prin excepţie de la prevederile alin.(3) se pot acorda tichetele de masă a căror valoare se plafoneaza la nivelul lunii decembrie 2022”. Trebuie spus ca in proiectul initial al OUG privind masurile fiscale tichetele de masa erau eliminate integral.

Iata comunicatul Ministerului Muncii din 27 iulie 2023:

“Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, majorarea valorii tichetului de masa in contextul scaderii puterii de cumparare a populatiei, ca urmare a razboiului din Ucraina si a liberalizarii preturilor la energie.

Avand in vedere ca valoarea acestor tichete a ramas neschimbata in ultimele doua semestre, desi pretul alimentelor cat si al utilitatilor au crescut semnificativ, Executivul a decis majorarea in doua etape a acestei valori: de la 30 de lei la 35 de lei, incepand cu data de 1 august 2023, respectiv 40 de lei din 1 ianuarie 2024.

Totodata, prin derogare de la art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, nivelul nominal al tichetului de masa, de pana la 40 lei/tichet/zi, se va aplica si in primele doua luni ale semestrului II ale anului 2024, respectiv august 2024 si septembrie 2024".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani