Grid star
eveniment

TURISM IN ROMANIA: BANII CHELTUITI – Cat a scos din buzunar un vizitator strain. Motivele calatoriei (Document)

Numarul total al turistilor nerezidenti cazati in structurile de cazare turistica colective , in trimestrul I 2022, a fost de 232.400, cheltuielile acestora insumand 573,1 milioane de lei (in medie aprox. 2.465,9 lei / persoana).

Potrivit Institului National de Statistica, calatoriile pentru afaceri (inclusiv participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de catre 52,4% dintre turistii nerezidenti sositi in Romania in trimestrul I 2022, cheltuielile acestora reprezentand 56,2% din totalul cheltuielilor. Dintre turistii nerezidenti sositi in Romania in trimestrul I 2022, 47,6% au calatorit in scop particular, cheltuielile acestora reprezentand 43,8% din totalul cheltuielilor. Calatoriile in scop particular includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati.

Cazarea cu mic dejun, la mare cautare

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri in trimestrul I 2022, ponderea principala o reprezinta cheltuielile pentru cazare (49,4%), din cadrul acestui tip de cheltuieli fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (86,7% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 18,6%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 14,6% din totalul cheltuielilor pentru afaceri. Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi, 50,0% au fost destinate cumpararii alimentelor si bauturilor, iar 26,6% pentru cadouri si suveniruri. Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 63,9% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 34,8% din totalul cheltuielilor pentru recreere.
Din totalul cheltuielilor in scop particular in trimestrul I 2022, ponderea principala o reprezinta cheltuielile pentru cazare (42,1%), din cadrul acestui tip de cheltuieli fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (77,9% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turistilor nerezidenti pentru cumparaturi au fost de 16,7%, iar cele in restaurante si baruri au reprezentat 15,7% din totalul cheltuielilor pentru afaceri. Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi, 41,7% au fost destinate cumpararii alimentelor si bauturilor, iar 35,3% pentru cumpararea de imbracaminte, incaltaminte etc. Cheltuielile pentru transportul rutier in interiorul tarii au avut o pondere de 45,0% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 57,3% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Majoritatea a preferat agentiile de turism

Din totalul nerezidentilor sositi in Romania in trimestrul I 2022, 38,9% si-au organizat sejurul printr-o agentie de turism, 34,9% si-au organizat singuri sejurul, 18,2% au optat pentru alte modalitati de organizare a calatoriei, in timp ce 8,0% si-au organizat calatoria atat pe cont propriu cat si printr-o agentie de turism.

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi in Romania in trimestrul I 2022 a fost avionul, folosit de 78,0% din numarul total de turisti, in timp ce 17,7% au utilizat autoturisme proprii, 2,5% autocare si autobuze, iar 1,8% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.).

Situatia sosirilor turistilor nerezidenti in functie de mijlocul de transport

Numarul turistilor nerezidenti cazati in unitatile de cazare privata (apartamente si camere de inchiriat) in trimestrul I 2022 a fost de 10,3 mii, cheltuielile acestora in Romania fiind de 6,8 milioane de lei. Din totalul cheltuielilor efectuate in Romania de turistii nerezidenti cazati in unitatile de cazare privata in trimestrul I 2022 se evidentiaza: cheltuielile pentru cazare (37,7%), cheltuielile facute in baruri si restaurante (34,5%), cheltuielile pentru transport (13,9%) si cheltuielile pentru cumpararea de produse pentru folosinta personala (9,7%).
Din totalul turistilor nerezidenti cazati in unitatile de cazare privata (apartamente si camere de inchiriat) in trimestrul I 2022, 63,3% au avut ca scop al calatoriei pe cel particular, iar 36,7% pe cel profesional. Din calatoriile in scop particular, ponderi mai importante au avut calatoriile pentru vacante (40,9%), iar din cele profesionale, afacerile (98,0%).
In trimestrul I 2022 turistii nerezidenti cazati in unitatile de cazare privata (apartamente si camere de inchiriat) si-au organizat in mare parte pe cont propriu calatoria in Romania (94,3% din total). Ca mijloc de transport au ales autoturismul propriu (62,6%), avionul (30,2%), autocarul si autobuzul (2,9%) si alte mijloace de transport (4,3%).

*Datele INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani