Grid star
eveniment

SENATORII AU VOTAT - Exportul de lemne din Romania, interzis pana in 2030

Un proiect de lege extrem de important a fost votat miercuri, 27 mai 2020, de Senatul Romaniei. Este vorba despre initiativa senatorului PSD Serban Nicolae (foto 2) privind “interdictia cu caracter temporar a scoaterii din tara a unor produse provenite din activitati agricole si exploatere forestiera din Romania”.

Adoptat cu 81 de voturi “pentru”, 38 de voturi “impotriva” si 14 abtineri, proiectul de lege va fi trimis Camerei Deputatilor in vederea acordarii votului final, iar in cazul unui vot favorabil proiectul va ajunge la presedintele Romaniei Klaus Iohannis pentru promulgare.

Initiativa legislativa contine o serie de prevederi extrem de importante, atat in contextul defrisarilor masive care au loc in Romania, cat si in ceea ce priveste efectele secetei care a afectat agricultorii cel putin in acest an. Concret, proiectul stabileste ca pana in 31 decembrie 2030 va fi interzisa scoaterea din tara in scop comercial a produselor din masa lemnoasa, constand in bustean, lemn rotund, cherestea si lemn de foc. In caz contrar, exportul de lemne va fi considerat contrabanda urmand sa fie pedepsit cu inchisoare de la 5 la 10 ani. Exista totusi o exceptie. Mai exact, este permis exportul de lemne doar in cazurile bunurilor prelucrate pe teritoriul Romaniei la care materia lemnoasa provine din import sau comert intracomunitar.

Iata prevederile din proiectul de lege in legatura cu exportul de lemne:

Art. 2

(1) Se interzice scoaterea din tara a produselor din masa lemnoasa constand in: bustean, lemn rotund, cherestea si lemn de foc, in scop comerical, pana la 31 decembrie 2030.

(2) Nu intra sub incidenta interdictiilor prevazute de alin. (1) bunurile prelucrate pe teritoriul Romaniei la care materia lemnoasa provine din import sau comert intracomunitar”.

Proiectul stabileste ca incalcarea interdictiilor constituie infractiunea de contrabanda si se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 10 ani si interzicerea unor drepturi, iar tentativa se pedepseste. De asemenea, bunurile se confisca.

Interzis la scoaterea din tara a cerealelor

O a doua prevedere la fel de importanta din proiectul de lege priveste cerealele si plantele oleaginoase. Conform initiativei legislative, cerealele, plantele oleaginoase, dar si produsele rezultate din prelucrarea acestora nu vor putea fi scoase din tara, in scop comercial, pana la noua recolta din 2020. Din nou, exista o exceptie.

Prezentam prevederile din proiectul de lege referitoare la exportul cerealelor, a plantelor oleaginoase si a produselor rezultate din prelucrarea acestora:

Art. 1

(1) Se interzice scoaterea din tara, in scop comercial, a cerealelor si plantelor oleaginoase, precum si a produselor rezultate din prelucrarea acestora, pana la noua recolta, din anul 2020.

(2) Prin exceptie de la dispozitiile alin. (1), produsele mentionate pot fi tranzactionate la export sau comert intracomunitar in afara teritoriului Romaniei, pe baza unui certificat de comercializare externa, pentru cantitatile care depasesc necesarul de consum intern stabilit prin balanta pe produs”.

Din nou, la fel ca in cazul exportului de lemne, incalcarea interdictiilor constituie infractiunea de contrabanda si se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 10 ani si interzicerea unor drepturi, iar tentativa se pedepseste. De asemenea, bunurile se confisca.

Prezentam integral proiectul de lege:

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani