Grid star
eveniment

REDUCERI DE 90% PENTRU STUDENTI – Acestia beneficiaza si de asistenta medicala gratuita. Legea a fost promulgata

Studentii beneficiaza beneficiaza de o reducere de 90% pe mijloacele de transport, prevede Legea invatamantului superior 199/2023 publicata in Monitorul Oficial. De asemenea, studentii si studentii-doctoranzi beneficiaza de asistenta medicala, stomatologica si psihologica gratuita in cabinetele medicale, cabinetele stomatologice din institutiile de invatamant superior, in policlinici si unitati spitalicesti.

Potrivit legii, studentii inmatriculati la forma de invatamant cu frecventa in institutiile de invatamant superior acreditate beneficiaza de tarif redus cu 90% pe mijloacele de transport local in comun, transportul intern auto, cu metroul, precum si pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a si naval, pe tot parcursul anului calendaristic, pana la implinirea varstei de 30 de ani.

Studentii cu unul sau ambii parinti decedati, precum si studentii proveniti din centre de plasament sau care au fost in plasament la familia extinsa, substitutiva sau la asistent maternal, beneficiaza de gratuitate pentru aceste categorii de transport.

Prevederi pentru cei care invata in strainatate

Legea mai prevede ca studentii romani inmatriculati la institutii in strainatate la forma de invatamant cu frecventa beneficiaza pe teritoriul Romaniei de tarif redus cu 50% pentru transportul feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, si naval, pe tot parcursul anului calendaristic, pana la implinirea varstei de 30 de ani, cu prezentarea unui carnet/card studentesc valabil pentru acel an universitar.

Se acorda tarife reduse cu 75% pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, opera, film, la bazele sportive publice, precum si la alte manifestari culturale si sportive organizate de institutii publice, in limita bugetelor aprobate. Studentii etnici romani din afara granitelor tarii, inmatriculati pe locuri dedicate candidatilor romani de pretutindeni la institutiile de invatamant superior din Romania ca bursieri ai statului roman, beneficiaza de gratuitate la toate manifestarile de mai sus.

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani