Grid star
eveniment

CONTRACTE PE PNRR, REZILIATE DE MINISTRUL ENERGIEI – Sebastian Burduja a semnat acordurile de incetare amiabila: "Au fost cauze de natura administrativa”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat acordurile de incetare amiabila a actualelor contracte de finantare aferente Jalonului 129, jalonul pe hidrogen, cu cei sapte beneficiari: SC Center Hub Sud SRL, Chimcomplex Onesti, Chimcomplex S.A Borzesti – sucursala Ramnicu Valcea, Nova Hydrogen Production SRL, BPlus Advisory SRL, Monnson Alma SRL, OMV Petrom SA.

​Potrivit ministerului, acest demers a fost necesar pentru ca, in cadrul apelului de proiecte pentru construirea unei capacitati de electrolizoare noi de cel putin 100 MW, au fost constatate o serie de aspecte care, in opinia Autoritatii de Audit si a Comisiei Europene au facut imposibila concretizarea demersului si remedierea aspectelor constatate prin masuri ulterioare semnarii contractelor.

Calendarul

In cadrul diferitelor etape ale apelului initial a fost constatata nevoia de clarificare a cerintelor si criteriilor aplicabile beneficiarilor de finantare din PNRR. In egala masura, aceste ajustari nu trebuie sa influenteze premisele in baza carora a fost emisa decizia de aprobare a schemei de ajutor de stat. In acest proces sunt necesare consultari cu Consiliul Concurentei si MIPE si ulterior cu DG Competition si DG Recovery, potrivit institutiei condusa de Burduja.

​In acest sens a fost elaborat un calendar, cu urmatoarele termene orientative:

-06.07 – lansare ghid spre consultare;

-14.07 – publicare ghid final;

-17.07 – 16.08 – perioada de inregistrare a aplicatiilor;

-23.08 – termenul limita de evaluare a aplicatiilor;

-01.09 – contractactare.

Prioritate zero

​Ministrul Energiei a declarat ca jaloanele PNRR sunt prioritatea zero:

"Am mai facut un pas spre inchiderea ultimului jalon ramas in suspensie, aferent cererii de plata 2, Jalonul 129. Va asigur ca Ministerul Energiei va face tot ceea ce este posibil pentru a se incadra in orizontul de timp solicitat de Comisie. Au fost cauze de natura administrativa, e mai important ceea ce se intampla de acum inainte. Pe hidrogen este prima schema la nivelul Uniunii Europene care a fost aprobata ca parte a PNRR, deci Romania e pionier la nivel european si cadrul european este in continua evolutie, la fel cadrul de reglementare la nivel national. Vom accelera ritmul si vom livra ceea ce am promis.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani