Grid star
eveniment

REGULI PENTRU ACORDAREA CONCEDIULUI MEDICAL – Proiect de lege pentru eliminarea obligativitatii prezentarii adeverintei de la angajator (Document)

Proiectul de lege care elimina obligativitatatea prezentarii adeverintei de la angajator pentru acordarea concediului medical a fost depus in Senat. In prezent, se prevede ca este nevoie “sa se prezinte adeverinta de la platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A”.

Astfel, se doreste modificarea OUG 158/2005, astfel incat pentru a beneficia de concediu medical, solicitantii trebuie sa aiba indeplinit stagiul minim de asigurare.

Potrivit expunerii de motive, scopul acestui proiect de lege este de a elimina cerinta prezentarii adeverintei de la angajator pentru a primi concediu medical de la medic. Se arata ca actuala legislatie este una ineficienta, care ingreuneaza procesul de obtinere a concediului medical si afecteaza negativ drepturile pacientilor.

Se mai arata ca eliminarea cerintei de prezentare a adeverintei de la angajator ar contribui la mentinerea independentei medicilor de a decide asupra zilelor de concediu medical, iar acestia vor lua decizia pe baza criteriilor medicale, si nu in functie de informatiile primite de la angajator. Ulterior, in procesul de inregistrare a concediului la angajator, acesta poate fi limitat in corelatie cu prevederile legale si completat prin modalitatile legale aflate la dispozitia angajatului.

Procedura ineficienta

Conditionarea acordarii concediului medical de prezentarea unei adeverinte este ineficienta, deoarece angajatorii pot intarzia sau refuza sa ofere aceasta informatie, ceea ce poate duce la intarzieri in acordarea concediului medical sau chiar la refuzul acestuia. In acest sens, cerinta prezentarii adeverintei de la angajator poate fi considerata o limitare a drepturilor pacientilor de a beneficia de recomandarile medicale. Eliminarea cerintei de prezentare a adeverintei de la angajator ar putea creste increderea pacientilor in sistemul de sanatate si ar putea contribui la imbunatitirea relatiei medic-pacient.

Pacientii ar avea incredere ca medicul va lua decizia corecta in ceea ce priveste acordarea concediului medical si nu ar fi nevoiti sa furnizeze informatii suplimentare si, in practica, inutile. Mai mult, fiind o informatia lipsita de notorietate, pacientii se prezinta in general la medic fara a avea pregatita respectiva adeverinta, fiind obligati, in virtutea prevederilor legale in vigoare, la cel putin un drum in plus, daca nu mai multe, in cazul in care adeverinta este completata gresit. In aceste conditii, eliminarea cerintei prezentarii adeverintei de la angajator ar simplifica procesul de acordare a concediului medical si ar reduce birocratia. Acest lucru ar fi benefic atit pentru pacienti, cat si pentru sistemul de sanatate”, se mai arata in expunerea de motive.

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani