Grid star
eveniment

CHELTUIELILE STATULUI CU SCOLARIZAREA STUDENTILOR – Presedintele a promulgat legea. Schimbarile (Document)

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care modifica Statutul politistului. Potrivit prevederilor legii, studentii nu vor fi obligati sa restituie cheltuielile cu studiile daca sunt exmatriculati din motive medicale.

Printre prevederi se numara si exonerarea de la obligatia restiturii cheltuielilor pentru studentii de la Academia de Politie care nu mai pot continua studiile din motive neimputabile. Adica medicale. Avand in vedere ca acestia se afla sub conditia impusa de angajamentul semnat la momentul admiterii, respectiv aceea de a lucra in MAI pentru o perioada de 10 ani de la data nasterii raportului de serviciu, nu vor fi obligati sa restituie banii cheltuiti de stat pentru scolarizare.

Potrivit unei alte prevederi din legea promulgata, studentii de la Academia de Politie “Alexandru Ioan Cuza” declarati inapti pentru continuarea studiilor pe motive medicale nu vor fi exmatriculati. Exista insa si o conditie: la absolvire nu vor primi grad profesional si nu vor fi incadrati in Ministerul Afacerilor Interne.

Actualele prevederi

Potrivit expunerii de motive, in prezent absolventului cu diploma de licenta al unui program de studii de ordine si siguranta publica, respectiv drept, organizat la forma de invatamant cu frecventa in cadrul Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza” a Ministerului Afacerilor Interne, i se acorda gradul profesional de subinspector de politie si este incadrat in MAI. Studentii care din motive neimputabile nu mai pot continua studiile sunt exmatriculati, fara a putea obtine diploma de licenta. Astfel, un student care este declarat inapt pentru continuarea studiilor prin decizie medicala definitiva dispusa de catre autoritatile competente are doar posibilitatea de a fi transferat in alte institutii de invatamant din afara Ministerului Afacerilor Interne:

Finalizarea studiilor

"Avand in vedere ca motivul pentru care studentul nu mai poate finaliza studiile este independent de vointa acestuia, pentru a-i oferi posibilitatea finalizarii programului de studii si a obtine diploma de licenta, este necesara o interventie normativa asupra Legii 360/2002 privind Statutul politistului, astfel incat acesta, la cerere, sa poata opta pentru continuarea studiilor, fara insa a i se acorda gradul profesional si fara a fi incadrat in Ministerul Afacerilor Interne”, se mai arata in nota de fundamentare.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani