Grid star
eveniment

HRANA ROMANEASCA PENTRU ROMANI – Unul dintre cei mai cunoscuti fermieri arata ca la importul de alimente este o pierdere de cinci miliarde de euro

Dimitrie Musca, unul din cei mai cunoscuti fermieri romani, cere profit romanesc si hrana romaneasca pentru romani. Potrivit acestuia, citat de Timisoara Food Sumit, la importul de alimente este o pierdere de cinci miliarde de euro.

Musca a declarat in cadrul evenimentului Timisoara Food Sumit ca potentialul extraordinar al Romaniei este de a exporta alimente, nu de a importa.

Iata postarea Timisoara Food Sumit:

Dimitrie Musca cere profit romanesc si hrana romaneasca pentru romani

'Trebuie sa intelegem foarte bine ca agricultura este cea care ne pune papa pe masa tuturor. Fara mancare nu poate trai nimeni. La importul de alimente este o pierdere 5 miliarde de euro.

Trebuie sa nu uitam ca potentialul extraordinar al Romaniei este de a exporta alimente, nu de a importa. Odata tara a scapat de datorii cu produse alimentare si agricole obtinute aici la noi, iar acum am ajuns sa ne importam mancarea. O situatie de neacceptat si totusi o acceptam. Am ajuns sa importam 80% din carnea de porc si 60% din laptele de consum. Sunt interese politice. Acum, se incearca sa se impuna ca 5% din pamantul tarii, bineinteles si la nivel UE, sa nu fie cultivat, dar trebuie sa-l si intretii. Asa ceva agricultura nu isi mai permite. Este o decizie cu bataie lunga. Avem schimbari de guvern dese si foarte dese.

Primul ministrul Ungariei spunea ca el este de 20 de ani, dar Romania in 20 de ani a avut zeci de prim-ministri. Este normal acest lucru? Am ajuns sa cumparam ingrasamintele cu 4.500 RON tona de dincolo, bineinteles, fiindca combinatul chimic de la Targu Mures a fost inchis. Toate acestea au facut ca pretul de cost pe hectar sa creasca enorm de mult. La o productie de 7000 de kg pe hectar ajungi sa nu fii rentabil. Ceea ce este o grava problema’.

Are dreptate, dragi fermieri romani?

Sponsori : Profi (Sponsor Silver), AQUA Carpatica (Sponsor Bronze), Auchan (Sponsor Sustenabilitate), Combinatul Agroindustrial Curtici, Crama Aramic (Sponsor Integrare de Succes), Mirdatod Ibanesti (Sponsor Degustare Delicii).

Parteneri: Universitatea de Stiintele Vietii “Regele Mihai I” din Timisoara, Biris Goran SPARL, Academia De Stiinte Agricole SI Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti”, ASPES Romania, LAPAR , Italprod Srl

Parteneri media: Food Biz, Agrostandard News, Lumea Banilor, Revista Economistul, MONEY.ro, ZIUA de Vest, Opinia Timisoarei, Radio Timisoara

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani