Grid star
eveniment

MASA CALDA PENTRU ELEVI – Premierul a semnat pentru alocarea banilor. Suma zilnica acordata, cu tot cu TVA (Document)

Executivul are pe ordinea de zi a sedintei de joi, 30 iunie 2022, OUG privind aprobarea continuarii Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru prescolarii si elevii din 300 de unitati de invatamant preuniversitar de stat.

Potrivit proiectului, in anul scolar 2022 - 2023, pe perioada desfasurarii cursurilor, prescolarilor si elevilor din 300 de unitati de invatamant preuniversitar de stat, li se acorda, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constand intr-o masa calda sau intr-un pachet alimentar, in cazul in care masa calda nu poate fi asigurata, in limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adaugata. Pe durata de implementare, personalul necesar poate fi suplimentat, la solicitarea unitatilor-pilot, prin:
a) angajarea unor categorii de personal in baza analizei realizata de inspectoratul scolar;
b) detasare sau delegare de personal din cadrul autoritatilor administratiei publice locale, cu modificarea corespunzatoare a fisei postului. Limita valorica cuprinde pretul produselor, cheltuielile de transport, de distributie si de depozitare a acestora, dupa caz.

Cererea motivata a parintilor

La cererea motivata a parintilor/reprezentantului legal, formulata in scris si sustinuta de un document-suport, inregistrata la secretariatul unitatii de invatamant in care este inmatriculat prescolarul/elevul, cei care din considerente de natura medicala, culturala sau religioasa nu pot beneficia de masa calda sau, dupa caz, de pachetul alimentar, vor beneficia de produse alimentare adecvate situatiei acestora. In cazul prescolarilor si elevilor care din considerente de natura culturala sau religioasa nu pot beneficia de masa calda sau, dupa caz, de pachetul alimentar, documentul-suport este reprezentat de declaratia pe propria raspundere a parintilor/reprezentantului legal. Proiectul OUG mai prevede ca pentru mentinerea sanatatii elevilor, se vor distribui numai produse alimentare obtinute in unitati autorizate/inregistrate sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor.

Banii pot fi suplimentati

Sumele pentru masa pot fi suplimentate din veniturile proprii ale bugetelor locale ale unitatilor /subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor sau din alte surse de finantare, in urmatoarele situatii:
a) stabilirea prin hotarare a consiliului local a unei valori zilnice mai mari decat cea prevazuta in OUG;
b) cresterea numarului de prescolari/elevi beneficiari din unitatile-pilot;
c) asigurarea unor spatii pentru prepararea, depozitarea sau servirea mesei;
d) asigurarea transportului catre beneficiari al suportului alimentar, daca cheltuielile aferente depasesc bugetul alocat initial, dupa caz.
Pentru obtinerea unor preturi cat mai competitive, autoritatile contractante pot opta pentru atribuirea contractului de achizitie publica fie pe intreaga masa calda sau, dupa caz, pe intregul pachetul alimentar, fie pe loturi distincte pe categorii de produse ce intra in componenta mesei calde, sau, dupa caz, a pachetului alimentar. In cadrul procesului de selectie vor fi preferate si considerate ca indeplinesc criteriul privind cel mai bun raport calitate-pret acele oferte care aloca cel putin 40% din suma disponibila per beneficiar pentru achizitia materiei prime.

*Proiectul OUG

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani