Grid star
eveniment

INFORMATII OFICIALE: AU SCAZUT SALARIILE - Banii incasati de romani. Cele mai mari castiguri sunt in IT. Aflati domeniul cel mai prost platit (Document)

Salarii mai mici in Romania. In iulie 2023, castigul salarial mediu brut a fost 7.317 lei, cu 47 lei (-0,6%) mai mic decat in luna iunie. Castigul salarial mediu net a fost 4.565 lei, in scadere cu 35 lei (-0,8%) fata de luna iunie 2023.

Potrivit Institului National de Statistica, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice, (10.584 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (2.546 lei).

Iulie 2023 comparativ cu Iulie 2022

Comparativ cu luna iulie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 14,8%. Indicele castigului salarial real a fost 104,9% in luna iulie 2023 fata de luna iulie 2022. Indicele castigului salarial real a fost 99,1% in luna iulie 2023 fata de luna iunie 2023. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 232,6%, cu 2,1 puncte procentuale mai mic decat cel inregistrat in luna iunie 2023.

Iulie 2023 comparativ cu Iunie 2023

In luna iulie 2023, nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat, in aproape egala masura, atat scaderi, cat si cresteri fata de luna precedenta. Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna iunie 2023 au fost cauzate de acordarea in lunile precedente de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat:

• cu 14,6% in activitati de editare, cu 13,1% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, respectiv cu 11,4% in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura);

• intre 4,5% si 11,0% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea de masini, utilaje si echipamente, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, alte activitati extractive;

• intre 2,0% si 4,0% in fabricarea substantelor si a produselor chimice, transporturi terestre si transporturi prin conducte, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), activitati de spectacole, culturale si recreative, telecomunicatii, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice.

Prime pentru angajati

Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), dar si de realizarile de productie ori incasarile mai mari (in functie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat:

• cu 11,8% in transporturi aeriene;

• intre 5,5% si 7,0% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, activitati de servicii anexe extractiei, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor; • intre 1,5% si 3,0% in depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi, fabricarea altor mijloace de transport, activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, agricultura, vanatoare si servicii anexe, transporturi pe apa, fabricarea produselor textile, captarea, tratarea si distributia apei.

Sectorul bugetar

In sectorul bugetar , in luna iulie 2023, castigul salarial mediu net a scazut usor comparativ cu luna precedenta in invatamant (-3,0%, in principal ca urmare a acordarii biletelor de valoare in lunile precedente, precum si a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare), in administratia publica (-0,6%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (-0,5%).

*Cititi aici datele INS

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani