Grid star
eveniment

2 MILIOANE EURO PENTRU MITROPOLIA BASARABIEI – Banii se aloca anual de la bugetul de stat. Proiectul premierului Marcel Ciolacu (Document)

Proiectul de lege initiat de premierul Marcel Ciolacu si deputatii Alfred Simonis si Ciprian Serban privind sprijinul financiar acordat de catre statul roman Mitropoliei Basarabiei, Republica Moldova, parte componenta a Bisericii Ortodoxe Romane, a fost depus in Senat. Initiativa prevede alocarea a 2 milioane de euro anual, echivalent in lei.

Potrivit expunerii de motive, in acest an se implinesc 30 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei, unitate de cult din cadrul Bisericii Ortodoxe Romane. Initiatorii arata ca grija Bisericii Ortodoxe Romane pentru credinciosii romanii ortodocsi din Republica Moldova a fost neintrerupta, manifestandu-se si dupa intrarea teritoriului dintre Prut si Nistru in componenta U.R.S.S., fapt subliniat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in comunicatul de presa din data de 9 aprilie 1992 "Biserica Ortodoxa Romana nu a recunoscut niciodata desfiintarea Mitropoliei Basarabiei, cu sediul la Chisinau”.

Sprijin financiar anual

La 19 decembrie 1992, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a luat act de reactivarea Mitropoliei Basarabiei si a recunoscut aceasta Mitropolie ca autonoma si de stil vechi, facand parte integranta din Biserica Ortodoxa Romana, cu resedinta in Chisinau.

"Avand in vedere statutul juridic al Mitropoliei Basarabiei, de unitate centrala de cult in subordinea Bisericii Ortodoxe Romane, si tinand cont de relatiile apropiate dintre Republica Moldova si tara noastra, propunem acordarea unui sprijin financiar anual pentru dezvoltarea de proiecte si programe destinate activitatilor sociale, filantropice, culturale, de invatamant teologic, de construire sau reparare a lacasurilor de cult, de acoperire a cheltuielilor de intretinere si functionare a unitatilor de cult cu venituri reduse si de achizitionare a unor obiecte de cult necesare desfasurarii activitatilor religioase. Avand in vedere cele mai sus mentionate, propunem alocarea echivalentului in lei a sumei de 2 milioane euro/anual”, se arata in expunerea de motive.

*Cititi aici expunerea de motive

*Cititi aici proiectul de lege

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani