Grid star
eveniment

PROFESORII NU RENUNTA – Aproape 90% dintre sindicalisti continua greva. Premierul Ciuca, chemat de urgenta la negocieri

Greva din invatamant merge mai departe, iar aproape 90% dintre sindicalisti refuza sa inceapa lucrul. Se cere Guvernului Ciuca reluarea de urgenta a negocierilor.

Dupa ce ministerul Educatiei a anuntat marti, 6 iunie 2023, ca in perioada 31 mai – 6 iunie si-au reluat activitatea aproximativ 15.000 de angajati din sistemul de invatamant preuniversitar, din care aproximativ 10.000 de cadre didactice, sindicatele vin cu propriile cifre. Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" arata ca in urma centralizarii facute de sindicatele afiliate, a reiesit ca in 6 iunie au fost in greva 134.007 de membri de sindicat, ceea ce reprezinta 86,93% din totalul membrilor care au semnat referendumul pentru declararea conflictului de munca:

"Mentionam ca procentele avansate de Ministerul Educatiei au fost raportate la totalul salariatilor din invatamant, provocand confuzie in randul membrilor de sindicat aflati in greva. Solicitam Guvernului reluarea urgenta a negocierilor in interesul sistemului de invatamant”.

Oferta respinsa

Guvernul a marit salariile, insa majorarile sunt considerate prea mici. Sunt insa si alte revendicari. Sindicatele cer Guvernului sa-si asume printr-un act normativ articolul scos din Legea Invatamantului Preuniversitar si care nu a fost inclus nici in textul OUG 53/2023, ci doar in Nota de fundamentare a ordonantei, potrivit caruia salariul profesorului debutant sa fie cel putin egal cu salariul mediu brut pe economie.

Se arata ca salariatii sunt nemultumiti si de promisiunea Guvernului de a aplica "ipotetica grila de salarizare” pentru invatamant in maximum trei ani, solicitand scurtarea acestei perioade:

"Mentionam ca si majorarile salariale prevazute in OUG 53/2023 au fost respinse de federatiile sindicale, dupa consultarea membrilor de sindicat aflati in greva, acestia considerand sumele prea mici”.

Au fost acordate majorari salariale de 1.000 lei brut/luna personalului didactic si didactic auxiliar, respectiv de 400 de lei brut/luna pentru personalul nedidactic (click aici pentru a citi). Sindicalistii cer insa o marire de 25%.

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani