Grid star
eveniment

PREMIERUL, ANUNT DESPRE DEFICITUL BUGETAR – Tinta in care trebuie sa se incadreze Romania

Premierul Marcel Ciolacu a anuntat joi, 26 octombrie 2023, de la Bruxelles, ce se intampla cu deficitul bugetar. Seful Executivului spune ca Romania nu va avea anul acesta un deficit bugetar mai mare de 6%. 

Ciolacu a precizat ca se incearca in continuare ca Romania sa se incadreze in tinta de deficit de 4,4%, dar exista posibilitatea ca acesta tinta sa fie depasita.

Iata declaratia facuta de Marcel Ciolacu:

"Noi incercam in continuare sa ne incadram in 4,4%, asta este tinta asumata de catre Romania, dar avem si aceasta discutie ca este posibil sa depasim acest deficit. Sub nicio forma nu vom avea un deficit mai mare de 6%. Conform uzantelor, el trebuie sa fie cel putin cu 0,5% mai mic decat 6,2, cat a fost anul anterior”.

La sfarsitul lunii trecute, Ciolacu a declarat ca Romania se va incadra intr-un deficit de maximum 5,5% din PIB anul acesta. Acesta a precizat la digi 24 ca anul trecut am avut un deficit de 6,2%.

Ce spune ministrul de Finante

Si ministrul de Finante, Marcel Bolos, a vorbit recent despre necesitatea scaderii deficitului. Acesta a declarat ca oficialii Comisiei Europene i-au transmis ca deficitul bugetar este ingrijorator, iar daca nu se iau masuri va ajunge la cote alarmante:

Sunteti in pericol sa va suspendam fondurile europene, toate, si din Politica de coeziune si din PNRR”, au transmis oficialii europeni. Mai pe romaneste „v-ati intins mai mult decat va ajunge plapuma, cheltuiti fara sa puneti nimic in loc si sacul a ajuns la fund”.

De asemenea, reprezentantii FMI i-au transmis lui Bolos ca este nevoie de sustenabilitate fiscal-bugetara: “Aveti nevoie sa reduceti deficitul bugetar si sa luati masuri suplimentare pentru combaterea evaziunii”.

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani