Grid star
eveniment

PREMIERUL A SEMNAT PENTRU 500 MILIOANE EURO – Destinatia banilor. Sunt beneficiari directi si indirecti

Guvernul condus de Nicolae Ciuca a aprobat Programul prin care 500 de milioane de euro din PNRR sunt destinati finantarii domeniului microelectronicii din Romania si sprijinirii tranzitiei digitale.


Totodata, prin acest program va fi sustinuta participarea Romaniei la un proiect important de interes european comun.
Beneficiari directi si indirecti ai acestui program de finantare vor fi intreprinderile care isi desfasoara activitatea de-a lungul lantului valoric al microelectronicii: cercetare, productie/furnizare de materii prime, procesare, reciclare.
Prin implementarea proiectelor se creeaza solutii de conectivitate care sa permita transformarea digitala in domeniul microelectronicii si se promoveaza cele mai eficiente sisteme din punct de vedere energetic si cele mai eficiente infrastructuri de productie.
Totodata, se asigura standarde europene in domeniul securitatii datelor si cibernetice la fiecare nivel al lantului valoric al microelectronicii, in special in domeniul comunicatiilor.

Fonduri externe nerambursabile

Actul normativ reglementeaza cadrul general pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile pentru proiectele aferente Pilonului III din PNRR - Crestere inteligenta, sustenabila si favorabila incluziunii, inclusiv coeziune economica, locuri de munca, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare si inovare, precum si o piata interna functionala, cu intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri) puternice, Componenta C9 -  Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare si inovare, Investitia 4 - Proiecte transfrontaliere si multinationale – Procesoare cu consum redus de energie si cipuri semiconductoare.

Colaborare intre ministere

Astfel, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene va avea rolul de coordonator national si furnizor de ajutor de stat pentru implementarea investitiei aferente proiectului de interes european comun, la care Romania va participa alaturi de alte state membre ale Uniunii Europene, iar Ministerul Economiei va avea rolul de punct unic de contact si administrator al schemei de ajutor de stat.
Hotararea stabileste, de asemenea, procedurile si termenele de depunere a proiectelor, criteriile de eligibilitate si cerintele pentru potentialii beneficiari directi sau indirecti: intreprinderile cu activitate in cercetare, productie/ furnizare de materii prime, procesare, reciclare.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani